• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/politros.com

02.07.2022

07:09

"RUSIJU POKUŠAVAJU DA PREVARE!" Pukovnik Baranec raskrinkao Bajdenov istočnoevropski manevar, NATO postaje ogranak američkih trupa, ali iza toga...

Printskrin Youtube

Vesti

"RUSIJU POKUŠAVAJU DA PREVARE!" Pukovnik Baranec raskrinkao Bajdenov istočnoevropski manevar, NATO postaje ogranak američkih trupa, ali iza toga...

Podeli vest

Vašington namerava da oformi ogranak američkih trupa u blizini granica Rusije, kaže vojni posmatrač Komsomolske Pravde Viktor Baranec, dodajući da je reč o manevru koji treba da prikrije sve očigledniju pukotinu u NATO!

Sjedinjene Države će preuzeti vođstvo NATO snaga u istočnoj Evropi. Ovo mišljenje je izneo brigadni general Jaroslav Kraševski, bivši šef Odeljenja za nadzor oružanih snaga Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske.

 - To je ključno za bezbednost istočnog krila NATO-a - rekao je on.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden najavio nameru te zemlje da u Poljskoj uspostavi stalni štab Petog armijskog korpusa SAD u Evropi.

- U ovom trenutku na teritoriji Poljske postoji element ovog korpusa. Imamo odvojene elemente 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske u Podkarpatju, a elementi zemalja NATO-a su raspoređeni u baltičkim državama kao deo proširenog prisustva - rekao je Kraševski.

On je naglasio da će američka komanda igrati ključnu ulogu, s obzirom na trupe koje su već raspoređene u istočnoj Evropi.

- Po svemu sudeći, oružane snage Alijanse konačno dolaze pod kontrolu Vašingtona - kaže Viktor Baranec, pukovnik u penziji i vojni posmatrač Komsomolske Pravde, dodajući da američki manevar pokazuje da Sjedinjene Države pomeraju jedno od svojih vojnih komandnih mesta na same granice Rusije kako bi prevarile Moskvu i zataškale problem NATO.

- SAD uz pomoć svojih generala, nameravaju da centralizuju upravljanje oružanim snagama Alijanse. Mislim da će NATO posle toga postati ogranak američkih trupa - rekao je Baranec.

Pukovnik je pojasnio da promena komande NATO snaga ne predstavlja pretnju za Rusiju sve dok trupe bloka ne pokušaju da uđu u vojni sukob sa RF. Istovremeno je napomenuo da je Alijansa takođe odlučila da poveća snage za brzo reagovanje na 300.000 ljudi. Moskva ne može da ostane bez odgovora.

Foto: AP/Photo

Američka vojska u još većem broju stiže u Evropu

Amerika "generalni direktor"

- Za Rusiju takva promena komande ne predstavlja pretnju. NATO trupe, kakve su bile, ostaju. Jedina pretnja je da će delovati po komandi SAD. Takođe, Amerikanci će povećati svoje grupisanje u Evropi. Biće 'generalni direktor'. I pojačane snage za brzo reagovanje će nas primorati da odgovorimo u skladu sa tim. Naravno, naše rakete će biti usmerene na ovu grupaciju - rekao je Baranec.

On je skrenuo pažnju na to da komanda NATO-a svake godine sve više gubi vlast. To je u velikoj meri posledica redovnog širenja vojnog bloka. Zato ulazak Finske i Švedske primorava SAD da preuzmu uzde vlast u svoje ruke.

- Što se više zemalja pridruži ovoj kolektivnoj farmi, to se lošije upravlja. Pokušavaju da nas prevare pričajući o odsustvu protivrečnosti u NATO. Sa rastom vojnog bloka smanjuje se efikasnost njegovog upravljanja. To je diktiralo da SAD premeste jedno od sedišta u istočnu Evropu, bliže granicama Rusije - navodi govornik.

Istovremeno, Rusija zaista nema čega da se plaši u ovom trenutku. Prema rečima pukovnika, pretnja od promene komande će se manifestovati samo u slučaju otvorenog rata između NATO-a i Ruske Federacije. On je takođe podsetio da Moskva uvek može da pošalje svoje raketne sisteme u zemlje Latinske Amerike ako za to oseti stratešku potrebu.

- Možemo da napravimo nekoliko malih koraka. Šta sprečava Rusiju da postavi par Iskandera u Venecueli, Kubi ili negde drugde u ovom regionu? Tako da se SAD probude, a naše rakete su pored njih - rekao je Baranec.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija