05.07.2022.

09:00

Foto: Tanjug

Planeta

SRBIJA JE NA VREME REAGOVALA... ORBAN: SAMO MIR U UKRAJINI MOŽE DA NAS SPASE! Šef vlade u Budimpešti jedini racionalan u EU

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da se galopirajuća inflacija u Evropi može zaustaviti isključivo primirjem između Rusije i Ukrajine, a ne zapadnim antiruskim sankcijama, koje ceo svet guraju u još veću ekonomsku krizu. On, međutim, kaže da je trenutno usamljen u tom stavu i da niko od ostalih evropskih lidera očigledno ne želi da se rusko-ukrajinski sukob reši diplomatskim putem.

Više štete nego koristi

Orban je objasnio da je Mađarska, kao članica Evropske unije, bila prinuđena da se priključi embargu, koji su zapadni lideri uveli Ruskoj Federaciji, ali je istakao da sankcije nisu dobro rešenje i da svet od njih ima više štete nego koristi. Zato je mađarski lider pozvao na momentalni prekid vatre i početak mirovnih pregovora, jer je to jedini način da se izbegne sve izvesniji ekonomski kolaps na kontinentu.

- Ne računajući sankcije na rusku naftu, koje smo odbili da uvedemo, Mađarska se kao članica EU pridružila svim ostalim sankcijama Rusiji. Ne podržavam rusku intervenciju u Ukrajini, ali smatram da embargo nije dobro rešenje. Da bi se zaustavila aktuelna hiperinflacija, potrebno je da se Moskva i Kijev što pre dogovore o prekidu vatre. To bi obema stranama omogućilo da pristupe mirovnim pregovorima i okončaju ratni sukob, ali i spreče ekonomsku katastrofu - rekao je Orban u intervjuu mađarskoj radio-stanici "Košut".

Pogubne sankcije

Šef vlade u Budimpešti ocenio je da je mir svima u interesu, ali da vodeće zemlje Evropske unije izgleda ne dele takvo mišljenje, što može biti pogubno po ceo svet.

Opasnost od širenja fronta ka Mađarskoj

Orban je, takođe, upozorio da je situacija u Ukrajini toliko ozbiljna da postoji velika opasnost da se rat prelije van granica te zemlje i opasno se približi Mađarskoj.
- Malo je reći da je situacija ozbiljna i sva je prilika da će se front približiti Mađarskoj. Ako želimo mir, sada moramo značajno da povećamo svoje vojne sposobnosti. Za to će nam biti potreban nadljudski rad. NATO, takođe, smatra da postoji problem i da istočno krilo Alijanse treba dodatno ojačati - ocenio je Orban.

- Mir je u interesu Mađarske, ali i svih ostalih zemalja. Ipak, čini se da mnogi to ne shvataju. Osim Mađarske, niko se drugi ne zalaže za momentalni prekid vatre i diplomatsko rešenje sukoba. Većina zapadnih lidera ubeđena je da su sankcije pravo rešenje. Ne mogu da se složim sa tim, jer embargo pogubno utiče na sve strane. Kao pojedinačna zemlja, možemo da uvedemo neke mere kako bismo ublažili kontraefekat sankcija, poput zamrzavanja cena osnovnih namirnica, ali to je kratkog daha. Samo mir može sprečiti ekonomsku katastrofu, koja nas očekuje na zimu - rekao je Orban.