05.07.2022.

15:08

Foto: AP/Tanjug

Planeta

POTPISAN PROTOKOL O PRISTUPANJU, SADA JE RUSIJA NA POTEZU?! Stoltenberg: Finska i Švedska daće snažan doprinos NATO!

Poručio je da je to istorijski dan za Švedsku, Finsku i NATO, za evroatlantsku bezbednost, kao i da dele iste vrednosti.

- I mi se suočavamo sa istim izazovima, u Baltičkom moru i šire - rekao je Stoltenberg, preneo je sajt NATO.

Kako je rekao, "brutalna invazija Rusije na Ukrajinu" narušila je mir u Evropi, te je zato važno da svi "zajedno stoje u ovom opasnom trenutku naše istorije".

Pohvalio je sve saveznike što su tako brzo prihvatili zahteve Finske i Švedske za članstvo u Alijansi i zahvalio se Turskoj, Finskoj i Švedskoj na njihovom konstruktivnom pristupu.

Takođe je ukazao na trileteralni sporazum koji je potpisan prošle nedelje na samitu u Madridu koji je omogućio današnje potpisivanje protokola o pristupanju.

- Znam da sve tri strane naporno rade na implementaciji i snažnom praćenju, posebno u borbi protiv terorizma - rekao je Stoltenberg.

Poručio je da sada računa na sve saveznike da obezbede brzu ratifikaciju pristupanja, u skladu sa svojim nacionalnim procedurama.

Kako je rekao, pristupni protokoli koji su danas potpisani moraju biti ratifikovani u 30 nacionalnih parlamenata i različite zemlje imaju različite procedure.

Informer

Džo Bajden i Jens Stoltenberg

Kazao je da ne može tačno da predvidi koliko brzo će trajati proces ratifikacije, ali da može da pretpostavi, s obzirom na to da su se mnogi saveznici pripremili, kao i da su mnogi parlamenti već izjavili da su spremni da to urade veoma brzo.

- I zato računam na saveznike da sprovedu brz i nesmetan proces ratifikacije. Prošli put imali smo sličan proces ratifikacije u parlamentima koji je trajao oko 12 meseci, odnosno godinu dana - rekao je Stoltenberg.

Takođe je ukazao da je ovo najbrži proces pristupanja u istoriji NATO do sada, jer je prošlo samo sedam nedelja od podnošenja zahteva, do potpisivanja pristupnih protokola i političkog sporazuma prošle nedelje u Madridu.

Dodao je da će od sada Finska i Švedska imati status "pozvanih zemalja" i da će učestvovati na sastancima Alijanse.

Generalni sekretar rekao je da su danas pokazali da su vrata NATO otvorena, kao i da je proširenje Alijanse tokom nekoliko decenija bio je veliki uspeh, jačanje mira, stabilnosti i demokratije širom Evrope.

- Predsednik Putin pokušao je da zatvori vrata NATO, mi sada pokazujemo da vrata NATO ostaju otvorena, pozivajući dva bliska i visoko cenjena partnera, Finsku i Švedsku, da postanu punopravne članice - rekao je on.

Stoltenberg je poručio da je to bio slobodan i nezavisan izbor Finske i Švedske da uđu u NATO, kao i da je osnovno pravo svih naroda da izaberu svoj put.

- Dobrodošlica Finskoj i Švedskoj u Alijansu učiniće ih bezbednijim, NATO jači, i svi smo sigurniji - istakao je generalni sekretar.