• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

29.06.2022

16:10

Lideri na samitu usvojili novi strateški koncept za NATO! Alijansa jača odbranu, Rusija od saveznika postala PRETNJA, prvi put se spominje i Kina

AP/Tanjug

Vesti

Lideri na samitu usvojili novi strateški koncept za NATO! Alijansa jača odbranu, Rusija od saveznika postala PRETNJA, prvi put se spominje i Kina

Podeli vest

Lideri zemalja članica NATO usvojili su danas na samitu u Madridu novi Strateški koncept za Alijansu, kojim se postavljaju prioriteti, osnovni zadaci i pristupi za narednu deceniju, objavljeno je na veb-sajtu Severnoatlantskog saveza

Koncept opisuje bezbednosno okruženje sa kojim se suočava Alijansa, potvrđuje vrednosti saveza i navodi ključnu svrhu NATO-a kada se radi o obezbeđivanju kolektivne odbrane. U konceptu se određuju tri ključna zadatka Alijanse - odvraćanje i odbrana, sprečavanje i upravljanje krizama i kooperativna bezbednost, prenosi Srna.

Dokument definiše Rusiju kao "najveću i najdirektniju pretnju" bezbednosti saveznika, a do sada je biola označena kao saveznik, a prvi put se pominje i Kina i izazovi koje Peking predstavlja za bezbednost, interese i vrednosti zemalja članica NATO-a.

Foto: AP/Tanjug

U dokumentu se navodi da je klimatska promena "odlučujući izazov našeg vremena".

Pored navedene izjave, na samitu su usvojena sledeća saopštenja i odluke:

- NATO želi da održi komunikaciju sa Rusijom radi smanjenja rizika, ali Moskvu više ne smatra svojim partnerom;

- Snage NATO-a na Istoku biće pojačane: osam bataljona postaće brigade, a snage reagovanja biće povećane sa 40 do 300 hiljada vojnika;

- NATO ne teži konfrontaciji i ne predstavlja pretnju po Rusiju, ali unapređuje svoje mogućnosti u cilju njenog obuzdavanja;

- NATO planira da jača saradnju sa partnerima u oblasti Indijskog i Tihog okeana;

- Proširenje NATO-a je istorijski uspeh Alijanse;

- Članice NATO-a dogovorile su se da povećaju svoje vojne budžete za više od 2 odsto bruto domaćeg proizvoda;

- Alijansa smatra da su njena najveća bezbednosna garancija strateške nuklearne snage, posebno Sjedinjenih Američkih Država;

- Zbližavanje Kine i Rusije protivrečno je interesima Alijanse;

- Kina pokušava da podrije postojeći svetski poredak, kontrolišući svetsku logistiku i ekonomiju;

- Lideri NATO-a zvanično su pozvali Švedsku i Finsku da se pridruže Severnoatlantskom savezu;

- Odobren je paket pomoći Ukrajini koji podrazumeva: modernizaciju odbrambene industrije zemlje, ubrzanje isporuka nesmrtonosnog oružja Kijevu i povećanje sajber zaštite;

- Odlučeno je da se pojača politička i praktična podrška Gruziji, Moldaviji i drugim partnerima.
Ranije je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg objasnio da nova koncepcija uzima u obzir činjenicu da se „svet kardinalno promenio od vremena usvajanja prethodnog dokumenta u Lisabonu 2010. godine. NATO ne predstavlja pretnju po Rusiju“.

U prethodnoj koncepciji govori se o namerama razvijanja strateškog partnerstva sa Rusijom u oblastima kao što su kontrola naoružanja, borba protiv terorizma, trgovine drogom.

Strateška koncepcija NATO je ključni dokument Alijanse. Ona odražava vrednosti NATO-a, ciljeve organizacije, a sadrži i kolektivnu procenu bezbednosne situacije.

Prethodna verzija Strateškog koncepta usvojena je na Samitu NATO-a u Lisabonu 2010. godine.

Švedska i Finska pozvane u NATO

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen danas na samitu NATO u Madridu. U dokumentu se ističe da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbedniji, prenosi Tanjug.

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug

Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.

U dokumentu stoji da su se saveznici obavezali da rasporede dodatne robustne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu. NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija