11.07.2022.

10:25

Foto:

Planeta

PLAN NATO JE DA POJAČA TRUPE NA ISTOKU EVROPE, ALI TO DOVODI "BUNDESVER" U ŠKRIPAC?! Nemački tenkovi i helikopteri ne rade, DAKLE, LITVANIJA JE PRVA ŽRTVA IZA "ŽIČANE OGRADE"

Jedinice NATO za brzo delovanje zamišljene su kao „hitna pomoć“ ovog vojnog saveza. U roku od 48 sati bi trebalo da budu bilo gde, ako zatreba. Prošle sedmice je na samitu Alijanse u Madridu utanačeno da se na istoku Evrope broj vojnika ovih trupa poveća sa 40.000 na čak 300.000. To je odgovor na rusku agresiju u Ukrajini.

Ali, to dovodi u neprilike nemački Bundesver koji, prema najavama ministarke odbrane Kristine Lambreht (SPD), treba da stavi na raspolaganje 15.000 pešadinaca. Od toga će tri do pet hiljada biti u Litvaniji, gde je trenutno samo hiljadu nemačkih vojnika.

Uz to, Nemačka treba da da 65 aviona, 20 brodova, kao i jednu elitnu jedinicu komandosa KSK.

Pitanje je da li je Bundesver u stanju da to sve obezbedi. Jer, od kraja Hladnog rata dosta se štedelo u vojsci. Nedavno je za poseban program opremanja Bundesvera opredeljeno vrtoglavih sto milijardi evra, ali će to potrajati.

Što pre u šoping

Krajem aprila je Lambreht u Bundestagu govorila o lošem stanju armije.

- Na papiru imamo 350 tenkova tipa Puma, a zapravo je njih 150 spremno za upotrebu - rekla je ona. Ili borbeni helikopter Tigar: od 51 takve mašine, samo devet su u letnom stanju.

Nedostaje pancirnih prsluka, ruksaka, uređaja za noćno osmatranje, čak i toplog donjeg veša kakav je neophodan za trupe koje idu na hladni istok Evrope. Andre Vistner, predsednik Udruženja Bundesvera – neke vrste sindikata nemačkih vojnika – kaže da sto milijardi nije dovoljno, da verovatno treba dvostruko više.

- Ogroman je izazov da se preuzmu ovi zadaci u trenutku kad imamo najmanji Bundesver svih vremena - rekao je on za javni servis ZDF.

Informer

Trenutno nemačka armija ima 183.000 vojnikinja i vojnika

Stratezi se još savetuju na šta potrošiti pare. 

- Regali su prazni - kaže Kristijan Meling iz Nemačkog društva za spoljnu politiku.

- Tržište vojne opreme nešto proizvodi tek kad kažete šta hoćete. Ne može tenk da se kupi na izvol'te kao u supermarketu.

- Ako Bundesver želi da dobije potrepštine, uskoro će morati da se poruči kako bi se kupili tenkovi, artiljerija i ostalo - upozorava Meling za DW.

Nedostaci u opremi, poput uređaja za komunikaciju i satelita, mogu se zabašuriti u mirnodopska vremena, kaže Meling. 

- Ali u ratna se ti deficiti brutalno vide. Ko ih nema, može da izgubi glavu.

Smena epoha

Stručnjaci govore o novoj epohi u kojoj Nemačka mora da se oprosti od strategije uzdržavanja.

- Kontingenti NATO koji su sada na istočnom krilu na Baltiku, zamišljeni su kao neka vrsta žičane ograde - kaže nam Frank Zauer sa Bundesverovog univerziteta u Minhenu. Ideja je bila da se spreči ili uspori mogući upad ruskih trupa, i tako dobije na vremenu.

Informer

- Ali s obzirom na ruski rat u Ukrajini, sada se rezonuje da žičana ograda nije dovoljna. Moramo od početka da budemo sposobni za odbranu. Zato je zaključeno ovo masovno povećanje trupa - navodi Zauer.

Profesor dodaje da bi Nemačka uz to mogla da ima ulogu čvorišta u kojem se obavljaju logistički zadaci. Promene će, smatra, biti trajne po Bundesver jer nastupa nova epoha.

- Da li možemo da uspemo? Rekao bih da možemo. Ali, da li ćemo uspeti? To ne znam jer je izazov veliki - zaključuje Zauer.