• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.07.2022

09:08

EVROPA STREPI OD 21. JULA, PUTIN JE NA POTEZU! Austrija u strahu, oglasila se ministarka energetike, sve oči uprte su u Moskvu

Reuters

Vesti

EVROPA STREPI OD 21. JULA, PUTIN JE NA POTEZU! Austrija u strahu, oglasila se ministarka energetike, sve oči uprte su u Moskvu

Podeli vest

Zbog remonta na gasovodu Severni tok 1, čiji početak je zakazan za danas, i Austrija će dobijati manje isporuke ruskog gasa, rekla je ministarka energetike Leonore Gevesler, koja smatra da će 21.jul, kada je planiran završetak radova, biti kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope


"Niko danas ne može da prognozira da li će nakon remonta biti obnovljene isporuke u punom obimu", kazala je Gevesler.


Remont će, kaže, imati posledice po popunjavanje austrijskih skladišta za gas.

Gevesler je poručila da se i pored toga može postići cilj vlade, a to je popunjenost skladišta od 80 odsto, ako nakon završetka remonta budu dogovorene količine gasa u punom obimu isporučivane.

"21.jul je kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope", podvukla je ona.

Gasovod Severni tok 1 za direktno snabdevanje gasom Austrije nema ključnu ulogu.

"Austrija pretežno dobija isporuke ruskog gasa gasovodom preko Ukrajine. Ali potpunom obustavom isporuke preko Severnog toka 1 očekuje se i jasno smanjenje isporuka Austriji", navela je ona.

Uobičajeni remont gasovoda Severni tok 1 ranije nije nailazio na veliku pažnju javnosti u Evropi, ali ove godine, zbog rata u Ukrajini i tenzija sa Rusijom, stvorio je nervozu na celom kontinentu, pa tako i u Austriji, jer se strahuje da kroz taj gasovod ni nakon okončanja radova ne potekne gas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija