23.07.2022.

07:27

Foto: Reuters

Planeta

"OVO JE HITNO!" Šef Pentagona pozvao Zapad da momentalno preduzme jedan korak "Rat je u odlučujućoj fazi!"

- Govorimo o odlučujućoj fazi sukoba. Zato je naša kolektivna podrška Ukrajini od vitalnog značaja, ona mora biti hitna - prenosi TASS reči šefa Pentagona.

Ostin je na redovnom sastanku grupe koja koordinira pružanjem vojne pomoći Kijevu izjavio da Rusija "misli da izdrži duže od Ukrajine i Zapada".

On je obećao da će „kontakt grupa nastaviti da pronalazi načine za pružanje dugoročne podrške ukrajinskim oružanim snagama".

- Naš doprinos rezultira stvarnom promenom - kaže Ostin

Podsetimo, 1. juna vlasti SAD  dodelile  su Ukrajini paket vojne pomoći vredan 700 miliona dolara, koji uključuje četiri raketna sistema HIMARS (High Mobiliti Artilleri Rocket Sistems). Za HIMARS je kreirano više od 20 vrsta municije, čiji domet, u zavisnosti od tipa, može da se kreće od 30–80 km (u režimu MLRS) do 300 km ili više (kao operativno-taktički raketni sistem) . 

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i Azovskim delom Zaporoške oblasti. U regionima su formirane uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radio stanica, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom.