• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.06.2022

17:29

AMERI KIJEVU ISPORUČILI "HIMARS"! Ruse će ovo oružje izbrisati sa "lica zemlje"? A Moskva će uzvratiti žestoko? (Foto)

Vesti

AMERI KIJEVU ISPORUČILI "HIMARS"! Ruse će ovo oružje izbrisati sa "lica zemlje"? A Moskva će uzvratiti žestoko? (Foto)

Podeli vest

Aleksej Reznikov, ministar odbrane Ukrajine saopštio je na društvenoj mreži Tviter da je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u tu zemlju

- Ovo će biti vrelo leto za ruske okupatore, i poslednje za neke od njih - naveo je Reznikov i zahvalio se američkom ministru odbrane Lojd Ostinu koja je naveo kao kolegu i prijatelja.

 

 

 

Inače obuka ukrajinskih posada za rukovanje ovim sistemom izvedena je u Nemačkoj početkom juna meseca na poligonu Grafenver u Bavarskoj, gde su prošli sve faze borbene upotrebe ovog raketnog sistema koji će biti poslat na istok Ukrajine.

Priča o isporuci višecevnih bacača raketa "HIMARS" sa raketama dometa od 80 km traje od karaja maja ove godine. Ukrajina je tražila od početka maja ovo oružje kako bi zaustavila rusku ofanzivu na istoku Ukrajine i sprečila da ceo Donbas padne pod rusku kontrolu.

Iako se navodilo da će Ukrajini biti isporučene i taktičke balističke rakete "ATACMS" od te namere se odustalo posle pretnje Moskve da u slučaju napada takvim raketama na teritoriju Rusije, sa lica zemlje biće zbrisani svi centri odlučivanja u Kijevu, što je navelo Bajdenovu administraciju da prispita odluku i zatraži od Zelenskog pismenu garanciju da neće napasti Rusiju niti gađati njenu teritoriju, iako su neki rukovidoci Kijeva najavljivali napad tim raketnim sistemima na Kerčki most i ruske vojne kapacitete na Krimu.

SAD je do sad isporučila tri ovakva sistema na tertnim vozilima, dok su Britanci kao donaciju dali tri takva sistema na gusenicama.

Podećanja radi, Moskva je mnogo puta poručila da će isporuke NATO naoružanja Ukrajini smatrati kao direktnu provokaciju na koju će morati da odgovori.

Za početak, Putin je ovog ponedeljka aktivirao svoj hipersonični nuklearni raketni sistem "Prometej".

HIMARS

Potreba za brzim transportom naterala je konstruktore da razviju lakšu varijantu ovog raketnog sistema pod nazivom HIMARS montiranog na platformu kamiona 6x6 mase do 11 tona. Ovaj sistem ima opciju lansiranja jednog kontejnera za lake rakete i jednu tešku raktu ATACMS.  Posada je tročlana, a zahvaljujući SUV i visokom stepenu automatizacije ovim sistemom mogu da upravljaju dva operatera.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikica

pre 1 godinu

Uskoro ppaaaafffff! Pogodak u meti i neemmaaaa

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

spilberg i ostali stvaraoci fantastike nisu da mogli da pojme,da ludskom biću ni je potreban vanzemaljski svet da bi ugrozili plavu planetu,pusti ih to će oni sami

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija