27.07.2022.

11:06

Foto: AP/Tanjug

Planeta

LAVROV RAZVALIO ZAPAD! Pitajte Ameriku zašto Kijev ne želi da pregovara sa Rusijom!

„Pre nekoliko dana sam u intervjuu izgovorio frazu da Rusija nema predrasude kada je reč o pregovorima s Ukrajinom. Odmah potom, prošlo je svega nekoliko sati, portparol Stejt departmenta je izjavio da SAD smatraju da sada nije pogodan trenutak za Ukrajinu da pregovara s Rusijom. Izvlačite zaključke – pitajte američke kolege u čemu je razlog“, rekao je Lavrov novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Ugande.


Borbena dejstva se završavaju za pregovaračkim stolom. Lavrov je istakao da Moskva nikada nije odbijala da pregovara s Kijevom.

Informer

Sergej Lavrov


„Mi nikada nismo odustajali od pregovora, jer je svima dobro poznato: borbena dejstva se završavaju za pregovaračkim stolom“, rekao je ministar inostranih poslova Rusije.


On je podsetio na to da je, kada je u ranoj fazi vojne operacije ukrajinska strana predložila pregovore, Rusija to prihvatila i da je održano nekoliko sastanaka koji su doveli do „veoma interesatne etape 29. marta u Istanbulu, kada je ukrajinska strana predložila varijantu pregovora koju je Moskva podržala i o tome obavestila kijevske kolege“.


„Od tada, međutim, nikakav odgovor od njih nismo dobili, mada smo se mi, naglasiću to još jednom, u suštini složili s njihovim pristupom“, rekao je Lavrov.


Šef ruske diplomatije je dodao da je Rusiji poznato da su SAD, Velika Britanija i niz evropskih zemalja zabranili Ukrajincima da se dogovaraju s Moskvom na toj osnovi iz Istanbula.