30.07.2022.

07:36

Foto: Tanjug/AP

Planeta

CNN: Rusija postavila iznenađujući zahtev Americi!

Do sada se pregovaralo o tome da SAD zamene ruskog trgovca oružjem za dvoje američkih državljana košarkašicu Britni Griner i špijuna Pola Vilana.

Sada je više dobro obaveštenih izvora CNN-u reklo da su Rusi ranije ovog meseca SAD-u neformalnim kanalima koje koristi FSB poslali zahtev da, osim puštanja trgovca opružjem Viktora Buta, traže i puštanje Vadima Krasikova.

Krasikov je u decembru osuđen za ubistvo bivšeg čečenskog borca Zelimkana Kangošvilija, u berlinskom Klajner Tirgartenu 2019. i osuđen na doživotni zatvor.

Nekoliko izvora reklo je za CNN da se zahtev smatra problematičnim iz nekoliko razloga, a jedan od glavnih je to što je Krasikov u nemačkom zatvoru. S obzirom na to da je Bajdenova administracija odlučna da vrati Grinerovu i Vilana u SAD, američki zvaničnici su se u tišini raspitivali kod Nemaca o uključivanju Krasikova u razmenu zatvorenika. 

Razgovori nikada nisu podignuti na najviši nivo nemačke vlade i uključivanje Krasikova u potencijalnu razmenu nije ozbiljno razmatrano, rekao je nemački izvor. Međutim, zahtev za Krasnikovom, iako nije upućen službenim kanalima, pokazuje da su se ruski zvaničnici ozbiljno uključili u dogovore. 

Blinken je u petak razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o razmeni, ali je spomenuo samo košarkašicu Britni Griner i špijuna Pola Vilana. Rekao je da su imali "iskren i direktan razgovor".

- Pritisnuo sam Kremlj da prihvati ozbiljan predlog koji smo izneli o oslobađanju Vilana i Griner - dodao je Blinken.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Lavrov "snažno sugerisao" Blinkenu da SAD "treba da se vrate tihoj diplomatiji" u vezi s mogućom razmenom zatvorenika bez "spekulativnog nabacivanja informacija".