• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.07.2022

07:00

Ameri NUDE MOSKVI RUSKOG TRGOVCA ORUŽJEM KOJI JE OSUĐEN NA 25 GODINA! Zauzvrat hoće američku košarkašicu i špijuna!

AP/Tanjug

Vesti

Ameri NUDE MOSKVI RUSKOG TRGOVCA ORUŽJEM KOJI JE OSUĐEN NA 25 GODINA! Zauzvrat hoće američku košarkašicu i špijuna!

Podeli vest

Bela kuća ponudila Moskvi čuvenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je u SAD osuđen na 25 godina robije, u zamenu za američku košarkašicu Britni Griner i špijuna Pola Vilana, uhapšene u Rusij

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ponudila je Moskvi čuvenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, osuđenog u SAD na 25 godina robije, u zamenu za košarkašicu Britni Griner i špijuna Pola Vilana, koji se trenutno nalaze u zatvoru u Rusiji. Bela kuća je Rusiji predložila istorijsku razmenu zatvorenika, ističući da je ponuda Vašingtona ozbiljna.


Veliki ulog

Mediji navode da je Viktor But (55), poznat i kao "trgovac smrću", o kojem su snimljeni brojni filmovi, jedan od najozloglašenijih krijumčara na svetu. Pre hapšenja oružjem je snabdevao talibane, bivšeg libijskog lidera Muamera el Gadafija, predsednika Liberije Čarlsa Tejlora, kao i terorističke i paravojne formacije širom planete. Uhapšen je u Tajlandu 2011, a potom izručen SAD, gde u Ilinoisu služi kaznu od 25 godina zatvora zbog "zavere za ubistvo Amerikanaca" i "ilegalnog prodavanja oružja kolumbijskoj militantnoj grupi FARK".

Razgovor sa Lavrovom

O razmeni ću narednih dana razgovarati sa Sergejem Lavrovom
Entoni Blinken


S druge strane, u Rusiji se iza rešetaka nalaze poznata američka košarkašica i osvajačica dva olimpijska zlata Britni Griner (31), koja je na aerodromu "Šeremetjevo" uhapšena sa uljem marihuane, kao i bivši američki marinac Pol Vilan (52), Kanađanin sa državljanstvom SAD, Velike Britanije i Irske, optužen za špijunažu. Njihove porodice, prijatelji i američka javnost tražile su od Džoa Bajdena da obezbedi oslobađanje dvoje državljana SAD, zbog čega je Bela kuća odlučila da ponudi Viktora Buta, čije izručenje Moskva godinama zahteva.

Foto: Tanjug/AP

Britni Griner


Glavna tema

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je Vašington zainteresovan za razmenu zarobljenika, te poručio da će to biti jedna od glavnih tema njegovog predstojećeg razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.


"Očekujem da ću narednih dana razgovarati sa Lavrovom, što će biti naš prvi razgovor od početka rata u Ukrajini. Planiram da pokrenem pitanje koje je za nas jedno od prioritetnih, a tiče se oslobađanja američkih državljana Pola Vilana i Britni Griner, koji su nezakonito pritvoreni u Rusiji", rekao je Blinken.

Ništa još nije dogovoreno

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da dogovor sa SAD o razmeni zatvorenika nije završen, navodeći da je uobičajeno da se takvi sporazumi postižu bez pompe i uplitanja javnosti.


"O razmeni zatvorenika obično se pregovara diskretno, iza kulisa, tiho i bez pompe. U normalnim okolnostima javnost o takvim stvarima bude obaveštena tek kad se dogovor već sprovede u delo", rekao je Peskov.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija