• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ABM

28.07.2022

21:43

AMERI JOŠ 2015. ZNALI DA ĆE IZBRISATI UKRAJINU AKO JE GURNU U RAT SA RUSIJOM! Zapad se samo pretvara, kao vodi Kijev pravim putem, a krajnji cilj...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

AMERI JOŠ 2015. ZNALI DA ĆE IZBRISATI UKRAJINU AKO JE GURNU U RAT SA RUSIJOM! Zapad se samo pretvara, kao vodi Kijev pravim putem, a krajnji cilj...

Podeli vest

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je u utorak usvajanje uredbe od strane Saveta za smanjenje potražnje za gasom i priremu za zimu. Njena izjava bila je okidač da jedan od analitičara okači reći profesora Džona Džej Miršajmera iz 2015. godine

- To je odlučujući korak za suočavanje sa pretnjom potpunog prekida isporuke gasa. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je sada spremna da se bavi svojom energetskom bezbednošću, kao Unija - napisala je šefica Evropske komisije.

Posle toga, na njen komentar, Vim Gromen koji se bavi ekonomskim krizama postavio je govor profesora Džona Džej Miršajmera iz 2015 godine koji je tada još rekao da „Zapad vodi Ukrajinu stazom peršuna i krajnji rezultat je da će Ukrajina biti uništena“.

- Politika nije slušala njegov glas mudrosti - naveo je Gromen.

Inače Miršajmer je profesor političkih nauka R. Vendell Harrison, kodirektor Programa za međunarodnu bezbednosnu politiku na Univerzitetu u Čikagu, koji se bavi uzrocima sadašnje ukrajinske krize i koji izučava najbolji način da se ona okonča, kao i posledice krize po sve glavne aktere.

Njegova klljučna pretpostavka je da je za donošenje optimalnog plana za okončanje krize neophodno znati šta je izazvalo istu. Što se tiče najvažnijeg pitanja uzroka, ključno pitanje jeste da li Rusija ili Zapad snose primarnu odgovornost za ovaj rat?

Tako smo došli i na njegov čuveni govor

Miršajmer je u svom govoru iz 2015. koji se ponovo pojavio na Tviteru o Ukrajini rekao sledeće:

- Ono što se ovde dešava jeste da Zapad predstavlja kako vodi Ukrajinu pravim putem, a krajnji rezultat je taj da će Ukrajina biti uništena... Ja verujem da politika koju zastupam neutrališe Ukrajinu i da je ekonomski gradi i izvlači...

Foto: Tanjug/AP

- Konkurencija između Rusije s jedne, i NATO s druge strane, je najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi Ukrajincima? Ono što su radili je ohrabrivanje Ukrajinaca da se poigravaju sa Rusima. Podstičući Ukrajince da misle da će na kraju postati deo Zapada, jer ćemo na kraju zajedno pobediti Putina i na kraju shvatiti da je ipak vreme na strani njih. I naravno, Ukrajinci se poigravaju sa tim, a Ukrajinci nisu voljni da naprave kompromis sa Rusima i umesto toga žele da vode tvrdolinijašku politiku. Kako sam ih ranije žalio zbog toga, znao sam ako to urade, krajnji rezultat je da će njihova zemlja biti uništena. A ono što su radili zapravo je ohrabrivalo taj ishod - priča on i dodaje:

- Mislim da bi imalo više smisla da budemo neutralni... Da radimo na stvaranju neutralne Ukrajine. U našem (SAD) interesu bi bilo da ovu krizu sahranimo što je pre moguće. Svakako bi bilo u interesu Rusije da to učini i što je najvažnije, bilo bi u interesu Ukrajine da stane na kraj krizi - rekao je Miršajmer.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija