14.08.2022.

13:48

Foto:

Planeta

JOŠ JEDAN ŠAMAR PRAVO U LICE AMERIMA I SAVEZNICIMA! "Njujork tajms" tvrdi: Zapad kipti od besa, ne mogu da gledaju kako jača saradnja Turske i Rusije!

Autor smatra da je želja turskog lidera da ne pokvari odnose sa Rusijom uslovljena spremnošću Moskve na obostrano korisnu saradnju.


Novinar podseća da je Turska odbila da podrži sankcije Zapada i istražuje mogućnost saradnje sa ruskim bankama koje su potpale pod ograničenja, a takođe spremno prihvata plaćanja ruskim kreditnim karticama. Osim toga, Ankara dobija pristup jeftinoj energiji i profit od poslova sa ruskim kompanijama.

Za Erdogana je posebno važan pristanak Rusije na njegova dejstva na suzbijanju kurdskog separatizma u Siriji, gde Moskva podržava vladu Bašara el Asada, dodao je Erlanger. Međutim, Erdogan se suočava sa političkim poteškoćama uoči izbora sledeće godine, jer se turska ekonomija urušava, a Centralna banka skoro da nema deviza, ističe autor.


„Uzajamni izazovi približili su dvojicu predsednika više nego ikad. Oni su se sastali dva puta za poslednje tri nedelje“, zaključio je on.