24.08.2022.

11:34

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Planeta

"MI TO RADIMO SVESNO!" Šojgu odgovorio na 'pitanje svih pitanja' u Ukrajini, Ameriku i Zapad ovo opasno "žulja", sada su dobili objašnjenje

- Tokom specijalne operacije strog poštujemo norme humanitarnog prava. Napadi se izvode visokopreciznim oružjem po objektima vojne infrasturkture Oružanih snaga Ukrajine – upravljačkim punktovima, aerodromima, skladištima, utvrđenim oblastima, objektima vojno-industrijskog kompleksa. Čini se sve da se izbegnu žrtve među civilima. To definitivno usporava tempo napredovanja, ali mi to radimo svesno - istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je „na oslobođenim teritorijama organizovala sistemski rad na uspostavljanju mirnog života“.

- Ukazujemo humanitarnu pomoć, obnavljamo infrastrukturu i komunalne sisteme - rekao je Šojgu i dodao da „ukrajinske vojne formacije primenjuju taktiku spaljene zemnje, grubo narušavajući međunarodne norme i delujući kao teroristi“.

- Oni koriste stambene objekte, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene pozicije, razmeštaju u njima tenkove i artiljeriju, prikrivaju se civilima kao živim štitom. Ciljano granatiraju i iz daljine miniraju protivpešadijskim minama 'lepestok' naselja s očiglednim ciljem da se nanese što više štete civilima i infrastrukturi - rekao je Šojgu.

Ruski ministar odbrane je ponovo istakao da je specijalna operacija u Ukrajini bila diktirana realnim pretnjama Kijeva žiteljima Donbasa, a posledično i Rusiji. Šojgu je istakao da specijalna operacija teče po planu i da će svi zadaci biti ispunjeni.

Cilj SAD je iscrpljivanje Rusije

Ruski ministar je, takođe, ocenio da je sukob u Ukrajini za SAD i njihove saveznike postao novi izgovor za širenje ekonomskog i informacionog rata protiv Rusije radi njenog strateškog iscrpljivanja.

- Danas je protiv Rusije pokrenut žestoki sankcioni i informacioni rat. I sukob u Ukrajini je postao samo novi izgovor za to. Otvoreni cilj SAD i njihovih saučesnika je strateško iscrpljivanje Rusije, radi uklanjanja konkurencije i upozorenja drugim državama koje vode nezavisnu spoljnu politiku - naveo je Šojgu.

Informer

Ruska vojska u Ukrajini

On je dodao da je Rusija ulagala „značajne napore kako bi se formirale pravne osnove za stabilnost u Evropi u novim uslovima“.

- Ipak, Zapad na čelu s Vašingtonom je odbio da uzme u obzir našu zabrinutost u vezi s garancijama uzajamne bezbednosti, pre svega u vezi s neutralnim statusom Ukrajine - naveo je Šojgu i dodao da su bili ignorisana pitanja od principijelnog značaja za Rusiju, kao što su neširenje NATO-a na istok, nerazmeštanje ofanzivnog naoružanja i odustajanje od vojne delatnosti u blizini ruskih granica.

Šojgu je ponovio da će isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini povećati broj ljudskih žrtava i da one samo odugovlače vojni sukob na teritoriji te zemlje. On je učesnike savetovanja upozorio i na vojno-biološki program SAD, u okviru kojeg su u Ukrajini bile razrađivane komponente biološkog oružja, što je, kako je rekao, direktno ugrozilo i zemlje ŠOS-a.

- Posebno želim da navedem činjenice otkrivene tokom specijalne operacije u Ukrajini o realizaciji američkog vojno-biološkog programa. Dokumenti koje smo objavili potvrđuju da je Pentagon finansirao više od 30 ukrajinskih biolaboratorija. Visoko opasna istraživanja su vršena tajno, uz učešće stručnjaka iz SAD - rekao je Šojgu i dodao da su u okviru tog programa „razvijane komponente biološkog oružja, testirane metode za destabilizaciju epidemiološke situacije“, a podaci su se prikupljali i slali u SAD.