26.08.2022.

12:47

Foto: S Air Force/Tech. Sgt. Corban Lundborg

Planeta

NATO JEDVA ČEKA DA STAVI ŠAPU I NA NJH, ALI ŠVEDSKI PILOTI SPREMAJU HLADAN TUŠ! Do jeseni polovina pilota švedske avijacije NAPUŠTA VOJSKU?

- Na jesen, otprilike polovina pilota borbenih aviona švedskih oružanih snaga mogla bi da ode na odsustvo ili da ostavku - izvestila je švedska televizija SVT u julu.

Problem su promene penzionog sistema, kažu u sindikatu pilota.

- U prošlosti su piloti mogli da se penzionišu sa 55 godina, ali, za one rođene 1988. ili kasnije, starosna granica za odlazak u penziju povećana je pre nekoliko godina na 67, bez ikakve naknade -  rekao je za Insajder Džasper Tengrot, portparol Švedske asocijacije vojnih oficira. 

Čak i švedski lideri priznaju da postoji problem.

- Preko noći svima im je odjednom povećana starosna granica za penzionisanje - rekao je general-major Karl-Johan Edstrom, načelnik švedskog vazduhoplovstva.

- Činjenica da se jedan broj pilota prijavljuje za odsustvo skoro 100 odsto je povezana sa novim ugovorom o penziji - kaže Edstorm.

Veliki broj pilota se oseća izdano.

- Postoji mnogo ljudi mojih godina koji su prošli obuku i zaposleni su sa određenim uslovima koji su u međuvremenu uklonjeni - rekao je jedan pilot za SVT.

Drugi razlog, tvrde švedski mediji, za masovne otkaze vojnih pilota su niske plate u poređenju sa civilnim sektorom.

Informer

Koliko švedska avijacija znači NATO-u

Pitanje koje će najverovatnije zabrinjavati lidere NATO-a, kako će nedostatak pilota uticati na vojnu sposobnost Švedske, je najmanji problem. Švedska ima moćno vazduhoplovstvo, čije jezgro čini šest eskadrila od 96 lovaca "JAS 39 C/D Gripen".

- Glavni doprinos Švedske NATO-u nisu mlazni lovci, već geografija - tvrdi Jan Kalberg iz Centra za analizu evropske politike.

- Švedska daje operativnu dubinu na visokom severu. NATO će moći da upravlja borbenim letelicama sa više švedskih aerodroma.

Ranije je NATO morao da se osloni na nekoliko baza na norveškoj obali da bi projektovao moć u Barencovo more, koje se takođe graniči sa osetljivim vojnim bazama na severu Rusije.

Švedska nije samo veća država sa većom strateškom dubinom od Norveške, već nudi i pristup i Barencovom i Baltičkom moru, uključujući baze na baltičkim ostrvima koje bi mogle omogućiti NATO-u da se suprotstavi ruskoj pomorskoj i vazdušnoj moći u vitalnom baltičkom regionu.

- Ako želite da sprovedete odvraćanje ili podržite borbu na Baltiku, Švedska je savršena zona za to - rekao je Kalberg.