• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.07.2022

07:00

KIJEV VRBOVAO RUSKE PILOTE, NUDIO 2.000.000$ DA PREBEGNU SA AVIONIMA, Ukrajinci pokušali da nagovore Ruse da izdaju zemlju!

Ministarstvo odbrane

Vesti

KIJEV VRBOVAO RUSKE PILOTE, NUDIO 2.000.000$ DA PREBEGNU SA AVIONIMA, Ukrajinci pokušali da nagovore Ruse da izdaju zemlju!

Podeli vest

Ukrajinske službe bezbednosti, u saradnji sa NATO zemljama, nudile ruskim vojnim pilotima novac, nove identitete i pasoše EU ukoliko prebegnu i ukradu borbene letelice SU-34 i TU-22M3. Ruski FSB im osujetio plan

Ukrajinske službe bezbednosti, u saradnji sa NATO paktom, vrbovale su ruske pilote i nudile im po dva miliona dolara, novi identitet i pasoš EU da prebegnu sa borbenim avionima. Taj plan je, međutim, osujetila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) nakon što joj se obratio jedan od pilota s kojim je Kijev kontaktirao.

Video kao dokaz

Kako prenosi Raša tudej, ukrajinski agenti direktno su stupali u kontakt sa ruskim vojnim pilotima, nudeći im novac da izdaju svoju zemlju i predaju avione Kijevu. Oni su ruskim avijatičarima, za koje su znali da učestvuju u operacijama u Ukrajini, obećavali lagodan život i državljanstvo EU ukoliko pristanu da, umesto izvršenja borbenog zadatka, prizemlje svoj avion na teritoriji koja je pod kontrolom snaga odanih Kijevu. Celu operaciju, prema rečima zvaničnika FSB, Ukrajinci su vodili u saradnji sa agentima NATO i britanskog MI6, uz odobrenje i pomoć pojedinih država EU. Istraga je pokazala da je jedan od glavnih organizatora bio kontroverzni bugarski novinar Kristo Grozev, šef istraživačke medijske agencije "Belingket", koju finansira američka vlada i koja je u Rusiji, zbog veza sa stranim službama, proglašena nepoželjnom.

Hteli da drogiraju pilote lekovima

Prema planovima ukrajinskih agenata, ruski piloti trebalo je da prilikom bekstva u Ukrajinu drogiraju ostale članove posade i predaju ih zvaničnom Kijevu.
- Lovac SU-34 ima dva člana posade, a TU-22M3 čak četiri. Tražili su da ih drogiram "klonidinom", lekom za pritisak, koji u velikim dozama ima jako sedativno dejstvo. Lek su mi čak i poslali, budući da u Rusiji ne može da se nabavi. Rekli su da će prema mojim saborcima dobro postupati i da će biti razmenjeni kao ratni zarobljenici, ali im nisam baš poverovao - rekao je ruski pilot kojeg su pokušali da vrbuju.

Mediji navode da je FSB saznao za plan Kijeva kad im se obratio jedan od kontaktiranih pilota, koji je isprva mislio da se radi o neslanoj šali ukrajinskih hakera, ali je potom shvatio da iza višemilionske ponude da izda svoju zemlju zaista stoje agenti iz Kijeva. On je potom, u dogovoru sa FSB, nastavio da komunicira sa ukrajinskim špijunima, kako bi od njih izvukao što više korisnih informacija.

- Kad sam shvatio da je ponuda ozbiljna i da nije reč o šali, prijavio sam sve našim službama bezbednosti. Ukrajinski agenti posebno su se interesovali za avione SU-34 i TU-22M3, za koje su prvobitno ponudili po milion dolara, državljanstvo neke od članica EU za mene i moju porodicu, kao i novi identitet. Da bih dokazao da imam pristup tim letelicama, poslao sam im snimak iz kokpita, na kojem držim papir sa unapred dogovorenim brojevima. Tako sam ih uverio da zaista mogu da ukradem avion. Za te snimke su plaćali od 4.000 do 7.000 dolara. Kasnije su mi rekli da su, pored već dogovorenih milion dolara, spremni da mi plate još toliko ako zaista ukradem avion i odletim njime u Ukrajinu - objasnio je neimenovani pilot.

Pasoši legalno izdati

Zbog zapadnih sankcija i blokade finansijskih transakcija između Rusije i zapadnih zemalja honorar za snimke iz aviona isplaćen je u kešu, koji su pilotima predavali kuriri. Kad su uhapšeni, ti kuriri su ruskim agentima ispričali da im je novac dao bugarski novinar Kristo Grozev, za kojeg se odavno veruje da radi za zapadne službe. Pasoši EU koje su ukrajinski obaveštajci obezbedili za supruge pilota legalno su bili izdati u Slovačkoj i Rumuniji, tako da je izvesno da je u ceo plan bila uključena i Evropska unija.

Odali ukrajinske vojne tajne

Pilot koji je razotkrio ukrajinske obaveštajce kaže da su agenti iz Kijeva bili toliko sigurni u uspeh operacije da su tokom razgovora s njim otkrili mnoge vojne tajne i korisne informacije.
- Bili su ubeđeni da ću izdati zemlju, pa su mi otkrili raspored svojih protivvazdušnih sistema, visinske karte i mnoge druge informacije, koje smo mi potom iskoristili za našu vojnu operaciju u Ukrajini - rekao je pilot.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija