11.09.2022.

11:35

Foto: Reuters

Planeta

EVROPA NA IVICI OPSTANKA! OSTAJU JOJ DVA IZBORA, DRUGI JE DA TRAŽI POMOĆ ORBANOVE MALE MAĐARSKE... EU dovde dogurala prateći instrukcije...

Prema rečima visokog zvaničnika jedne od zemalja EU, sa svakim novim paketom ograničenja Evropi „slabi apetit”, i blok prestaje da razmišlja o sankcijama. Evropa se trenutno suočava sa dva izazova – da ne naškodi svojoj ekonomiji i da pregovara sa Mađarskom, koja će, najverovatnije, blokirati sledeći paket antiruskih sankcija.

- Trenutna energetska kriza čini nervoznim sve političke lidere, jer se plaše političkih posledica. U mnogim zemljama se radi o opstanku njihovih vlada - rekao je neimenovani predstavnik EU.

On je napomenuo da su evropske vlade zabrinute, zbog sve većeg besa svojih birača, zbog naglog rasta cena energenata.

Kao rezultat toga, Evropska komisija razmatra da se fokusira na implementaciju postojećih sankcija, i zatvaranje potencijalnih rupa i zaobilaznih rešenja.

Sa ovakvim ishodom se ne slaže cela Evropa, a neke zemlje će nastaviti da insistiraju na uvođenju ograničenja cena nafte, i na uvođenju sankcija ruskoj nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu, s obzirom na situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova uverila, da sankcije Rusiji, uvedene kao odgovor na izbijanje neprijateljstava u Ukrajini, neće biti ukinute zbog situacije sa isporukom gasa.

Prema njenim rečima, Moskva uzalud pokušava da smanji pritisak prekidom snabdevanja Evropi iz „neispravnih tehničkih razloga“, aludirajući na situaciju sa gasovodom „Severni tok“.