15.09.2022.

17:01

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

(VIDEO) OBJAVLJEN "PLAN A", NUKLEARNI RAT U KOJEM SE SUKOBLJAVAJU RUSIJA I NATO! Simulacija pokazala, za samo nekoliko sati biće milion mrtvih

Tako barem tvrdi simulacija "Plan A" koju su napravili istraživači s Princetona. Simulacija je prvobitno bila pripremljena za izložbu u galeriji Bernstein u Princetonu 2107. godine, a na YouTube je postavljena 2019. godine.

Na početku je bio veliki interes za tu simulaciju, no broj pregleda se smanjivao sve do februara ove godine kada je Rusija pokrenula operaciju na Ukrajinu. Simulacija je u tom kratkom periodu prikupila više od milion pregleda na YouTubeu.

Alex Glaser, jedan od kreatora "Plana A", sada je za Newsweek rekao kako je ''ovo najozbiljnija kriza s potencijalnom nuklearnom dimenzijom koja uključuje Rusiju i SAD/NATO od kraja hladnog rata''.

Dodao je i da se rizik od nuklearnog rata još uvek smatra malim

- Kriza poput ove s kojom se trenut+no suočavamo često rezultira pogrešnom komunikacijom između strana, pogoršanom činjenicom da postoji vrlo malo aktivnih linija komunikacije između Rusije i SAD/NATO - rekao je Glaser, vanredni profesor na Princetonskoj školi javnih i međunarodnih poslova i Odeljenju za mašinstvo i avio inženjerstvo. 

"Plan A" prikazuje kako bi lokalni nuklearni sukob vrlo brzo mogao eskalirati u globalnu katastrofu.

Scenaro prikazan u prilogu temeljen je na dostupnim dokazima

- Naš tim koristio se nezavisnim procenama trenutnog položaja američkih i ruskih snaga, planovima u vezi s nuklearnim ratom i ciljevima nuklearnog oružja - rekao je Glaser dodajući kako su u simulaciju ubačeni podaci o trenutno raspoređenom nuklearnom oružju, snazi oružja i mogućim ciljevima za određeno oružje, kao i redosledu borbe koji procenjuje koje oružje ide na koje ciljeve, kojim redosledom, u kojoj fazi rata, te pokazuje evoluciju nuklearnog sukoba.