• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

15.09.2022

16:15

PUTIN I SI ZAJEDNO NA SAMITU "ŠOS"! "Neprihvatljivi pokušaji stvaranja unipolarnog sveta"!

AP/Tanjug

Vesti

PUTIN I SI ZAJEDNO NA SAMITU "ŠOS"! "Neprihvatljivi pokušaji stvaranja unipolarnog sveta"!

Podeli vest

Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta neprihvatljivi su za većinu zemalja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu

„Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti“, rekao je Putin.

Za Šangajsku organizaciju za saradnju važno je da ojača svoju ulogu kao platforme za konstruktivnu saradnju, dodao je ruski predsednik.

Foto: AP/Tanjug

Vladimir Putin


Putin je napomenuo da ova organizacija uključuje zemlje sa različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama, spoljnopolitičkim smernicama i modelima nacionalnog razvoja.


„Ipak, izgradnja rada na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi, poštovanja uzajamnog suvereniteta i odbijanje mešanja u unutrašnje stvari, omogućili su da se ova organizacija u kratkom istorijskom periodu pretvori u efikasan mehanizam multilateralne saradnje“, rekao je Putin.

Putin osudio provokacije u Tajvanu


Na početku sastanka, Putin je istakao da se Rusija čvrsto pridržava principa jedne Kine i osuđuje američke provokacije na Tajvanu.


„Mi se u praksi čvrsto držimo principa jedne Kine. Osuđujemo provokacije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu“, naglasio je ruski lider.

Foto: AP/Tanjug

Samit Šangajske organizacije za saradnju


Kineski predsednik: Spremni smo da povedemo svet putem održivog razvoja


Sa svoje strane, predsednik Kine istakao je da je Peking spreman da zajedno sa Moskvom povede svet koji se menja na put održivog razvoja.


„Spremni smo da zajedno sa našim ruskim kolegama damo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu kako bismo izveli svet koji se ubrzano menja na put održivog i pozitivnog razvoja“, rekao je Si.

Foto: AP/Tanjug

Si Đinping

On je takođe izrazio spremnost za razmenu mišljenja sa Putinom o međunarodnoj agendi i pitanjima od zajedničkog interesa.


Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Samarkand u Uzbekistanu na samit ŠOS-a, a na marginama tog događaja šef ruske države će održati niz bilateralnih sastanaka. Samit se održava 15. i 16. septembra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija