15.09.2022.

23:42

Foto:

Planeta

OVE LETELICE DOMINIRAĆE U BITKAMA! Američka vojska izvela vežbu sa dronovima!

Pošto britanska vojska testira sličnu taktiku, Pentagon veruje da će ove jeftine letelice dominirati bojnim poljem kada izbije sledeći rat.


Na video snimku koji je u nedelju objavio na Tviteru brigadni general Kurt Tejlor iz Nacionalnog centra za obuku vojske u Fort Irvinu u Kaliforniji, vidi se roj dronova kako leti u formaciji, ispred simuliranog napada na branjenu poziciju 11. oklopne konjičke divizije.

Dronovi su leteli iznad makete urbanog okruženja, a video je snimljen tokom vežbe u kojoj je učestvovalo skoro 7.000 vojnika, objasnio je Tejlor u zasebnom tvitu.


„Bespilotne letelice će biti važne u prvoj bici sledećeg rata kao što je danas artiljerija“, izjavio je Tejlor.


Jeftini dronovi kvadrokopteri raspoređeni su u istočnoj Ukrajini, a snage Kijeva i trupe republika Donbasa koriste letelice na daljinsko upravljanje da bacaju granate i minobacače jedna na drugu. Ruske snage su takođe koristile takve bespilotne letelice da posmatraju i usmeravaju artiljerijsku vatru. Pored toga, i SAD i Velika Britanija su Ukrajini obezbedile municiju „Svičblade“, poznatiju kao „samoubilačke“ ili „kamikaze“ bespilotne letelice.


Pored SAD, i Velika Britanija takođe računa na dronove na bojnom polju budućnosti. Britanska vojska saopštila je prošle nedelje da je uspešno testirala rojeve bespilotnih letelica nad poligonom za obuku u oblasti Solzberi. Vojska je test opisala kao „proboj u tehnologiji i inovacijama“.