17.09.2022.

07:00

Foto: AP/Tanjug

Planeta

POSLALI MIGRANTE KAMALI PRED KUĆU! Teksas i Florida isporučuju ilegalce američkoj eliti na vrata, prozivaju Bajdena!

Države SAD Teksas i Florida, koje ne mogu da se izbore sa ogromnim brojem ilegalnih migranata, počele su da ih isporučuju američkoj eliti bukvalno na vrata. Tako su dva autobusa puna azilanata u četvrtak iz Teksasa poslata u Vašington, direktno ispred kuće potpredsednice SAD Kamale Haris. Dan ranije su dva aviona sa migrantima sa Floride sletela na mondensko ostrvo u Masačusetsu, Martas Vinjard, gde mnogi političari, uključujući i bivšeg predsednika Baraka Obamu, imaju kuće.

Eto ih demokratama

Teksas i Florida već godinama imaju problema sa migrantima koji konstantno nadiru u SAD preko njihovih granica. Bivši predsednik Donald Tramp pokušao je da zaustavi dolazak izbeglica podizanjem velikog zida u Teksasu, međutim, nova demokratska administracija Džoa Bajdena obustavila je taj projekat, navodeći da je nehuman. Sada južne države SAD ne znaju šta da rade se hiljadama migranata koje dnevno pokušavaju da uđu u Ameriku, te su rešile da ih pošalju demokratama. U poslednje vreme Teksas i Florida šalju ilegalne useljenike u gradove na čijim su čelima demokrate, poput Čikaga, Njujorka i Vašingtona.

Poslali smo migrante u dvorište Harisove kako bismo pozvali Bajdenovu administraciju da radi svoj posao i obezbedi granicu
Greg Abot


Republikanski guverneri Teksasa i Floride Greg Abot i Ron Desantis otišli su, međutim, korak dalje kad su poslali migrante na vrata američkoj eliti. Abot je dva autobusa puna migranata iz Centralne i Južne Amerike poslao Kamali Haris. Nju je još 2020. Bajden zadužio za problem izbeglica, a od tada je ona samo jednom obišla njihov kamp na južnoj granici SAD. Migranti iz Teksasa tako su ostavljeni u Mornaričkoj opservatoriji u Vašingtonu, koja se nalazi pored kuće Harisove.

Informer


"Poslali smo migrante u njeno dvorište kako bismo pozvali Bajdenovu administraciju da radi svoj posao i obezbedi granicu", napisao je Abot na Tviteru.

Sigurne destinacije

Dan ranije, u sredu, Desantis je poslao dva aviona puna migranata, uglavnom iz Venecuele, na čuveno ostrvo Martas Vinjard, gde se nalaze kuće političara i drugih poznatih ličnosti.


- Dva aviona sa ilegalnim migrantima poslata su na Martas Vinjard u sklopu njihovog premeštanja na sigurne destinacije - kazala je Desantisova portparolka Tarin Fenske.

Informer

Ona je dodala da je pre toga Florida, u skladu sa federalnim zakonom, odobrila 12 miliona dolara za transport ilegalnih migranata iz te države.

Bela kuća: Ovo je nepoštovanje čovečanstva

Pres-sekretarka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da prebacivanje ilegalnih migranata u gradove koje vode demokrate predstavlja "nepoštovanje čovečanstva".


- U pitanju je surovi, unapred smišljeni politički trik. Migranti zaslužuju bolje od toga da budu ostavljeni na ulici Vašingtona i Martas Vinjarda - rekla je Žan-Pjerova.


Iako nije navela nijedan zakon koji su slanjem migranata guverneri Teksasa i Floride prekršili, ona je rekla da postoji zakonski način da se ilegalni useljenici pošalju u druge države.


Nadležni i u Vašingtonu i u Masačusetsu pristigle migrante su prevezli u kolektivne smeštaje. Zasad ih nisu vratili u Teksas i na Floridu, niti su ih deportovali u zemlje odakle su došli.