• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.09.2022

12:36

NATO NEĆE UNIŠTITI SAMO EVROPU... Mračna analiza američkog profesora, SAD su isprale mozgove ljudi, da je Kenedi živ i želi mir sa Rusijom, proglasili bi ga izdajnikom!

Vesti

NATO NEĆE UNIŠTITI SAMO EVROPU... Mračna analiza američkog profesora, SAD su isprale mozgove ljudi, da je Kenedi živ i želi mir sa Rusijom, proglasili bi ga izdajnikom!

Podeli vest

Alfred de Zajas, profesor prava Ženevske škole diplomatije koji je služio kao nezavisni ekspert UN za međunarodni poredak 2012-18. godine, objasnio je zaslepljenost američke administracije i NATO svojim interesima zbog koje mogu dovesti svet do propasti

Teško je razumeti zašto zapadni političari i mejnstrim mediji ne shvataju egzistencijalnu opasnost koju su nametnuli Rusiji i bezobzirno nama ostalima. Insistiranje NATO-a na njegovoj takozvanoj politici "otvorenih vrata“ je solipsističko i bezočno ignoriše legitimne bezbednosne interese Rusije. Nijedna zemlja ne bi podnela takvu ekspanziju. Sigurno Sjedinjenje Američke Države ne bi ostale bez reakcije kada bi Meksiko pokušao da se pridruži nekom savezu koji predvodi Kina, piše Alfred de Zajas.

- NATO je pokazao ono što bih ja nazvao krivom nepopustljivošću i njegovo odbijanje da pregovara o evropskom ili čak svetskom bezbednosnom sporazumu predstavljalo je oblik provokacije, direktno izazivanje rata u Ukrajini. Štaviše, lako je shvatiti da bi ovaj rat vrlo lako mogao da eskalirati do međusobnog nuklearnog uništenja - podseća ugledni profesor.

Ovo nije prvi put da se čovečanstvo suočava sa teškom krizom koja se mogla sprečiti ispunjavanjem obećanja pokojnom Mihailu Gorbačovu od strane bivšeg američkog državnog sekretara Džejmsa Bejkera i drugih američkih zvaničnika.

Ruski lideri percipiraju proširenje NATO-a na istok od 1997. godine kao ozbiljno kršenje ključnog bezbednosnog sporazuma. To je percipirano kao sve veća pretnja, "pretnja upotrebom sile" u smislu člana 2 Povelje UN. Ovo povlači za sobom ozbiljan rizik od nuklearne konfrontacije, pošto Rusija ima ogroman nuklearni arsenal i sredstva za isporuku bojevih glava.

Foto: AP/Photo

Potpisivanje sporazuma o pridruživanju Švedske i Finske NATO-u

"Zašto provociramo nuklearnu silu?"

- Ovo nije samo političko pitanje, već u velikoj meri društveno, filozofsko i moralno pitanje. Naši lideri sigurno nemaju pravo da ugrožavaju živote svih Amerikanaca. Ovo je krajnje nedemokratsko ponašanje i trebalo bi da ga osudi američki narod. Avaj, mejnstrim mediji decenijama šire antirusku propagandu. Zašto NATO igra ovu veoma rizičnu "va banque" igru ? Možemo li i mi ugroziti živote svih Evropljana, Azijata, Afrikanaca i Latinoamerikanaca? Samo zato što smo "izuzetni" i želimo da budemo nepopustljivi u pogledu našeg "prava“ na proširenje NATO-a? - pita Alfred de Zajas.

Profesor uzrok i rešenje trenutnog problema koji je gurnuo Ukrajinu u razaranje objasnio kroz Kubansku krizu 1962. godine kada je svet bio na "ivici nuklearne katastrofe".

- Godine 1962. UN su spasile svet tako što su obezbedile forum gde su se razlike mogle rešiti mirnim putem. Tragedija je što sadašnji generalni sekretar Antonio Gutereš nije uspeo na vreme da odgovori na opasnost koju predstavlja širenje NATO-a. Mogao je, ali nije uspeo da olakša pregovore Rusije i zemalja NATO-a pre februara 2022. Sramota je što OEBS nije uspeo da ubedi ukrajinsku vladu da mora da primeni Minske sporazume – "pacta sunt servanda".

Žalosno je što neutralne zemlje poput Švajcarske, nisu uspele da nagovore čovečanstvo kada je još bilo moguće zaustaviti izbijanje rata. Čak i sada je imperativ zaustaviti rat. Svako ko produžava rat čini zločin protiv mira i zločin protiv čovečnosti. Ubijanje mora prestati danas i celo čovečanstvo treba da ustane i zahteva mir odmah - objašnjava profesor.

Zajas kaže da je u ono vreme, za razliku od Bajdena danas, Kenedi imao dobre savetnike.

- Totalni rat nema smisla... U doba kada jedno nuklearno oružje sadrži skoro deset puta veću eksplozivnu snagu koju su isporučile sve savezničke vazdušne snage u Drugom svetskom ratu. Nema smisla u doba kada bi smrtonosni otrovi proizvedeni nuklearnom razmenom bili odneseni vetrom, vodom, zemljom i semenom u daleke krajeve sveta i čije bi posledice osećale generacije koje još nisu rođene.

Foto: AP/Photo

J. F. Kenedi

Za razliku od Kenedijevih naslednika u Beloj kući, JFK je imao osećaj za realnost i sposobnost samokritičnosti: "Neki kažu da je beskorisno govoriti o svetskom miru ili svetskom zakonu ili svetskom razoružanju – i da će to biti beskorisno sve dok lideri Sovjetskog Saveza ne zauzmu prosvećeniji stav. Nadam se da hoće. Verujem da im možemo pomoći u tome. Ali takođe verujem da moramo preispitati svoj stav – kao pojedinci i kao nacija – jer je naš stav od suštinskog značaja kao i njihov", govorio je Kenedi - podseća Zajas.

Shodno tome, on je predložio da se ispita stav SAD prema samom miru.

- Previše nas misli da je to nemoguće. Previše njih misli da je to nerealno. Ali to je opasno, porazno uverenje. To dovodi do zaključka da je rat neizbežan, da je čovečanstvo osuđeno na propast, da smo zahvaćeni silama koje ne možemo da kontrolišemo. Odbio je da prihvati taj stav. Kako je rekao diplomcima na Američkom univerzitetu, "Naši problemi su ljudski – dakle, može ih rešiti čovek. A čovek može da bude veliki koliko hoće. Nijedan problem ljudske sudbine nije iznad ljudskih bića. Čovekov razum i duh često su rešavali ono što je naizgled nerešivo – i verujemo da to mogu ponovo"… - citira Zajas deo Kenedijevog govora i dodaje:

- Lično, tužan sam zbog činjenice da su Kenedijeve reči toliko udaljene od retorike koju danas čujemo i od Bajdena i od Blinkena, čiji je narativ 'samopravedna' osuda – crno-bela karikatura – ​​bez nagoveštaja humanističkog i pragmatičnog Kenedijevog pristup međunarodnim odnosima.

Kenedijev zaključak je bio "tour de force": "Moramo, dakle, istrajati u potrazi za mirom u nadi da bi konstruktivne promene unutar komunističkog bloka mogle doneti dostupna rešenja koja su sada ispred nas. Moramo da vodimo svoje poslove tako da komunistima bude u interesu da se dogovore o pravom miru. Iznad svega, dok brane naše vitalne interese, nuklearne sile moraju da spreče one sukobe koji dovode protivnika do izbora ili ponižavajućeg povlačenja ili nuklearnog rata. Usvajanje takvog kursa u nuklearno doba bio bi samo dokaz poraza naše politike – ili kolektivne želje za smrću za ceo svet.

Prema Zajasu, ono što je 1963. godine Kenedi govorio studentima na Univerzitetu danas bi ratoborna američka administracija u Beloj kući koja želi proširenje NATO po svaku cenu videla kao - izdaju!

- Bojim se da bi u sadašnjem svetu lažnih vesti i izmanipulisanih narativa, u današnjem društvu ispranog mozga, Kenedi bio optužen da je "poštovalac" Rusije, čak i izdajnik američkih vrednosti. Pa ipak, sada je u pitanju sudbina čitavog čovečanstva. A ono što nam zaista treba je još jedan Kenedi u Beloj kući - zaključuje Zajas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17