08.10.2022.

16:27

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Sabotaža uzrok prekida železničkog saobraćaja u Nemačkoj

Ministar saobraćaja Folker Vising potvrdio je, na vanredno sazvanoj konferenciji za štampu, da je reč o sabotaži na dva mesta.


„Presečen je kabal potreban za železnički saobraćaj namerno na dva mesta“, rekao je on. O mogućim motivima Vising nije govorio. On je istakao da motivi za sada nisu poznati.

Savezna policija istražuje moguću sabotažu. Tokom prekida železničkog saobraćaja bili su pogođeni Bremen, Hamburg, Donja Saksonija i Šlezvig-Holštajn, navela je nemačka železnica Dojče ban na Tviteru.


Prema navodima portparola Dojče bana, poremećaj saobraćaja na regionalnim i međugradskim linijama je rešen, ali se mogu očekivati novi prekidi tokom dana. Organi bezbednosti imaju indicije da je prekid bio rezultat spoljnog uticaja, prenosi „Dojče vele“. Reč je o kablovskim vezama radio-sistema koje su namerno uništeni, za šta smatraju železnički eksperti, je potrebno određeno znanje.


Iz Nemačke železnice (DB) ukazali su da je došlo do problema u sistemu digitalne komunikacija GSM-R, koji služi za komunikaciju sa stanicama, i koji je neophodan za sprovođenje železničkog saobraćaja.