16.10.2022.

08:34

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ISTORIJSKI GOVOR SIJA NA KONGRESU KP Kine! Peking pravi vojsku "svetske klase", vlastima Tajvana i stranom faktoru poslata jasna poruka! (FOTO)

Peking je nudio Tajvanu autonomiju po principu "jedna država, dva sistema", isti model koji ima sa Hongkongom, ali je većina političkih partija na Tajvanu odbacila tu ideju.

"Kina mora da ohrabri Hongkong, kojim vladaju patriote, i Kina će podržati Hongkong u ujedinjenju sa glavnom teritorijom naše zemlje. ''Jedna država, dva sistema'' je najbolji model za Hongkong i na tome se mora raditi na duže staze", kazao je Si.

On je poručio da će Kina ubrzati pravljenje vojske svetske klase i ojačati kapacitete za odbranu. Kineski lider je najavio i nameru da nastavi reforme vojnih snaga kako bi do stogodišnjice Narodnooslobodilačke armije Kine 2027. godine oružane snage NR Kine mogle da odgovore svakom izazovu.

"Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, pre svega, da postavimo visoke standarde", kazao je Si.