• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

03.09.2022

09:34

OVO ĆE PRELITI ČAŠU?!

Fotoilustracija

Vesti

OVO ĆE PRELITI ČAŠU?!

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena poslala je u petak zvaničan predlog Kongresu o nameri da Tajvanu proda radare, protivbrodske i protivvazdušne rakete

Ukupna vrednost ugovora o opremi i održavanju iznosi nešto više od 1,1 milijarde dolara. Radi se o petom, do sada najvećem paketu prodaje oružja Tajpeju koji je odobrila aktuelna američka vlada.

Najskuplja komponenta ovog paketa je osmatrački radarski sistem SRP, vredan 665,4 miliona dolara; sledi 60 protivbrodskih raketa Harpun u vrednosti od 355 miliona dolara i 100 protivvazdušnih projektila Sajdvinder u vrednosti od 85,6 miliona dolara. Ugovori takođe uključuju odgovarajuću opremu, delove i održavanje.

Pre nego što je predlog upućen Kongresu, zeleno svetlo za prodaju dala je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, prenosi RT.

Nešto ranije, ove nedelje, nakon što su američki mediji objavili detalje o prodaji oružja Tajvanu, zvanični Peking je, preko portparola kineske ambasade u Vašingtonu, Liu Penđua, upozorio SAD da će odgovoriti „odlučnim i čvrstim merama“ ako se prodaja oružja ostrvu nastavi.

Tenzije oko Tajvana porasle su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa i istaknuti funkcioner Demokratske stranke, Nensi Pelosi početkom avgusta posetila Tajvan. Kina je reagovala organizujući do sada najveće vojne vežbe oko ostrva, a SAD odgovorile slanjem brodova u Tajvanski moreuz.

Iako se radi o petom paketu oružja koje su SAD odlučile da prodaju Tajvanu u toku mandata Džoa Bajdena, ni jedna od odobrenih pošiljki još uvek nije isporučena, navodi Vašington Post.

„Obično je potrebno četiri ili pet godina da se oružje isporuči i rasporedi“, rekao je za taj list predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta Rupert Hemond-Čejmbers.

Prema njegovim rečima, radi se o normalnom vremenskom okviru za prodaju oružja u inostranstvu jer američkim proizvođačima oružja nedostaje sposobnosti da u kratkom roku povećaju proizvodnju, dok im ukrajinska kriza već oduzima dobar deo resursa. Štaviše, većina opreme i naoružanja koje je odobrila administracija Bajdenovog prethodnika, Donalda Trampa, tek treba da bude isporučena.

Sa druge strane, viši savetnik Bele kuće za Tajvan i Kinu, Lora Rozenberger, za Post kaže da američke institucije ulažu „znatan napor“ da se proces isporuke oružja Tajvanu ubrza. Na tome u Kongresu rade i demokrate i republikanci – oni rade na izmenama pravila vezana za procene da li oružje koje se isporučuje može da padne u pogrešne ruke ili da naškodi nacionalnim interesima SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija