19.10.2022.

14:25

Foto: informer/ilustracija

Planeta

SAVEZ PROTIV KINE SVE JAČI! Amerikanci spremaju primamljivu ponudu Tajvanu, očekuje se žestok odgovor Pekinga!

Američka vlada razmatra plan za zajedničku proizvodnju oružja sa Tajvanom, objavio je danas japanski list Nikei pozivajući se na tri izvora.

Japanski list navodi da Vašington želi da pojača proizvodne kapacitete za oružje za SAD i ubrza njihov transfer, kao deo koraka ka jačanju odvraćanja Kine, preneo je Rojters.

U izveštaju Nikeija se navodi da je osoba sa direktnim saznanjem o razmatranjima američke vlade rekla da su diskusije počele, dok je drugi izvor rekao da će verovatno potrajati.

Kako je dodao list, mogućnosti bi uključivale da SAD obezbede tehnologiju za proizvodnju oružja na Tajvanu ili proizvodnju oružja u Sjedinjenim Državama koristeći tajvanske delove.

Predsednik Kine Si Ðinping izjavio je u nedelju da je na kineskom narodu da odluči o tajvanskom pitanju i da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali je i istakao da će težiti miroljubivom rešenju problema.

Predsednička kancelarija u Tajpeju saopštila je ranije ove nedelje da Tajvan neće odustati od svog suvereniteta i neće napraviti kompromis po pitanju slobode i demokratije.