• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tass.ru

19.10.2022

11:39

ŠAMARČINA AMERICI, OVO ĆE UZDRMATI IMPERIJU I SAHRANITI JEDAN SAVEZ! Saudijska Arabija rešena da se pridruži BRIKS-u, očekuje se istorijska odluka

Tanjug/AP

Vesti

ŠAMARČINA AMERICI, OVO ĆE UZDRMATI IMPERIJU I SAHRANITI JEDAN SAVEZ! Saudijska Arabija rešena da se pridruži BRIKS-u, očekuje se istorijska odluka

Podeli vest

Američka administracija je prošle nedelje izjavila da preispituje svoj odnos sa kraljevstvom zbog donošenja spornih odluka o smanjenju proizvodnje nafte

Saudijska Arabija je izrazila interesovanje za ulazak u grupu BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, koji se upravo vratio iz državne posete saudijskoj kraljevini.

„Premijer Saudijske Arabije Mohamed bin Salman izrazio je želju Saudijske Arabije da bude deo BRIKS-a“, citirala je lokalna radio stanica ABC predsednikove reči u utorak.

„Oni nisu jedina zemlja koja traži članstvo u BRIKS“, rekao je Ramafosa.

On je podsetio da će Južna Afrika predsedavati BRIKS-om 2023.

"Rekli smo da BRIKS ima samit sledeće godine pod predsedavanjem Južne Afrike i da će pitanje proširivanja grupe biti u razmatranju. Jedan broj zemalja želi da pristupi BRIKS-u, a mi smo im dali isti odgovor, da će o tome razgovarati partneri BRIKS-a i da će se nakon toga doneti odluka“, precizirao je predsednik.

Državna poseta Ramafoze Saudijskoj Arabiji završena je 16. oktobra. Kao rezultat toga, dve vlade su potpisale paket sporazuma i memoranduma o zajedničkim projektima ukupne vrednosti 15 milijardi dolara. Južna Afrika se pridružila BRIKS-u u februaru 2011.

Podsetimo, ranije ovog meseca je šef departmana za međunarodna ekonomska poslovanja ministarstva inostranih poslova Kine Li Kesing saopštila da nekoliko zemalja već "kucaju na vrata" organizaciji, među tim zemljama su: Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Egipat i Argentina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 1 godinu

Ju mene grdna , kako kaže " Slavujka " ( Bizetić ) .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija