21.10.2022.

11:35

Foto:

Planeta

AMERIKA PUCALA SEBI U NOGE! Propao najnoviji nuklearni plan zbog sankcija Rusiji, SAD ostale bez uranijuma, STRAHUJU OD ENERGETSKE KRIZE!

Napori SAD da pomognu u borbi protiv klimatskih promena razvojem nove generacije malih nuklearnih elektrana navodno su naišli na potencijalnu prepreku: jedini komercijalni snabdevač visoko obogaćenog goriva potrebnog za nove reaktore nalazi se u Rusiji.

Tenek, ogranak ruske državne kompanije za nuklearnu energiju, Rosatom, jedina je firma koja komercijalno prodaje visoko probni nisko obogaćeni uranijum (HALEU), vrstu goriva koje bi koristili novi napredni reaktori, preneo je Rojters u četvrtak.

„Proizvodnja HALEU-a je kritična misija i svi napori da se poveća njegova proizvodnja se procenjuju“, rekao je portparol američkog Ministarstva energetike (DOE) za medije.

Ruski monopol na HALEU dugo je zabrinjavao Vašington, ali je ukrajinska kriza podigla ovo pitanje na najviši nivo kako je rekao Rojters, „ni vlada ni kompanije koje razvijaju nove napredne reaktore ne žele da se oslone na Moskvu“. Kao rezultat toga, administracija predsednika Džoa Bajdena mogla bi da iskoristi američke zalihe uranijuma za oružje kako bi popunila prazninu u snabdevanju.