21.10.2022.

11:36

Foto: AP/Photo

Planeta

SVET NA IVICI NOVOG HAOSA, KINA ĆE NAPASTI RANIJE, MOŽDA VEĆ KRAJEM GODINE?! Šef američke mornarice admiral Gildej upozorava: Ne mogu to da isključim!

Gildej je rekao da SAD moraju da razmotre scenario da bi Kina mogla da preduzme akciju protiv Tajvana mnogo ranije nego što je upozoravano.

Debata u SAD o tome kada bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan se intenzivirala otkako je admiral Filip Dejvidson, tadašnji šef Indo-pacifičke komande, rekao Kongresu prošle godine da bi kineska vojska mogla da preduzme akciju protiv Tajvana pre 2027. Dejvidsonovo upozorenje je delimično umanjeno, ali su zvaničnici pojačali svoja upozorenja tokom prošle godine.

"Kada govorimo o periodu do 2027. godine, po mom mišljenju to mora da bude 2022. ili potencijalno 2023. Ne mogu to da isključim", rekao je Gildej Atlantskom savetu u sredu. 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je ove nedelje rekao da bi Kina mogla da deluje „mnogo brže“ nego što se ranije mislilo, nakon 20. kongresa Komunističke partije na kojem je kineski lider Si Đinping navodno rekao da Kina zadržava „opciju da preduzme sve neophodne mere“ za ponovno ujedinjenje sa Tajvanom .

Ističući rastuću zabrinutost zbog kineske vojne aktivnosti u blizini Tajvana, koja je porasla nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju u avgustu, predsednik SAD Džo Bajden je u četiri navrata upozorio Kinu da će SAD intervenisati da odbrani Tajvan od ničim izazvanog napada.

Boni Glejzer, stručnjak za Kinu u Nemačkom Maršal ne misli da treba spekulisati o godini i datumu evenatualnog rata na Tajvanu.

"Ne možemo ništa da isključimo, ali tvrdnja da postoji period od 2022. ili 2023. je čista spekulacija. Mislim da je to neodgovorno“, rekao je Glaser, koji izrazo skepsu prema stavu da je Kina postavila cilj da izvrši invaziju do 2027.

Međutim, kako američki zvaničnici zvone na uzbunu, Kongres će uskoro glasati o zakonu koji bi finansirao raspodelu oružja za Tajpej. Zakon o potrošnji na odbranu odobrava 10 milijardi dolara u periodu od pet godina, što bi bio prvi slučaj da SAD finansiraju prodaju oružja Tajvanu. Tajpej je ranije platio američko oružje koje je Vašington odobrio za prodaju.

Pentagon je saopštio da njegova politika prema Kini i Tajvanu ostaje nepromenjena.