07.11.2022.

10:41

Foto: Printscreen/tvzvezda

Planeta

POVLAČITE SE, PROTIV OVOGA NEMA ODBRANE! Kinezi otkrivaju ključnu slabost Zapada, ne postoji odgovor na RAZORNO RUSKO ORUŽJE!

Ruska interkontinentalna balistička raketa „Jars“ sposobna je da pogodi bilo koji deo sveta, dok nijedan protivraketni odbrambeni sistem ne može da zaustavi ovo oružje, navodi se u članku u kineskom izdanju Baijiahao.

„Glavna karakteristika je to što ta raketa ima domet gađanja od 12.000 kilometara. Dakle, sposobna je da pogodi bilo koji deo sveta bez obzira gde u Rusiji bude lansirana“, napominje se u publikaciji.

U članku se takođe navodi nosivost Jarsa. „Ukupna eksplozivna snaga Jarsa može biti preko milion tona", navodi Baijiahao.

Takođe se pominje još jedna „neverovatna sposobnost“ rakete. „Maksimalna maksimalna brzina Jarsa dostiže 14 maha. Većina protivvazdušnih raketa nema odgovor na to!“ - piše izdanje.

Stoga „zapadne zemlje treba da pravilno procene situaciju i da se povuku, čak i ako je teško“, zaključuje Baijiahao.

Ranije je Mark Episkopos, kolumnista američkog časopisa National Interest, uvrstio Jars na listu najstrašnijeg oružja Rusije.

On je napomenuo da Jars postoji i u mobilnoj verziji i u obliku lansera baziranog na silosu. Ekspert je ovaj kompleks nazvao verovatnom zamenom za Topol i Topol-M.

„Jars“ (RS-24) je mobilna interkontinentalna balistička raketa na čvrsto gorivo bazirana na silosu sa višestrukim povratnim vozilom. Kalibar je 1,86 metara, dužina 17,8 metara, a lansirna težina 46 tona. Težina nosivosti je 1.250 kilograma.