• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

07.11.2022

09:46 >> 10:45

GOTOVO JE! SANKCIJE VIŠE NEMAJU SMISLA! Istorijski dogovor Rusije i Irana, sporazum vredan DESETINA MILIJARDI dolara ruši sve PLANOVE ZAPADA!

AP/Photo

Vesti

GOTOVO JE! SANKCIJE VIŠE NEMAJU SMISLA! Istorijski dogovor Rusije i Irana, sporazum vredan DESETINA MILIJARDI dolara ruši sve PLANOVE ZAPADA!

Podeli vest

Rusija i Iran nastavljaju da jačaju trgovinske veze kako bi ublažile sankcije Zapada

Iran očekuje da u decembru potpiše sporazum vredan 40 milijardi dolara sa ruskim Gaspromom, rekao je ove nedelje zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Mahdi Safari.

„Zaključili smo ugovor vredan 6,5 milijardi dolara sa Gaspromom. Nadamo se da će preostali sporazumi u ukupnoj vrednosti od 40 milijardi dolara biti potpisani sledećeg meseca”, rekao je Safari novinskoj agenciji ISNA, dodajući da su pregovori u toku. Nacionalna iranska naftna kompanija i Gasprom dogovorili su se u julu da sarađuju u razvoju dva nalazišta gasa i šest naftnih polja u Iranu.

Dokument uključuje i razmenu prirodnog gasa i naftnih derivata, realizaciju LNG projekata i izgradnju gasovoda. Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je početkom oktobra najavio da bi Moskva i Teheran mogli da se dogovore o razmeni 5 miliona tona nafte i 10 milijardi kubnih metara gasa, koja će biti završena do kraja godine.

Novak je u utorak rekao da su Rusija i Iran već započeli razmenu energetskih resursa, posebno naftnih derivata, i dogovorili se da prošire spisak robe kojima se trguje. On je takođe primetio da će se „iznos ruskih investicija u iranska naftna polja povećati“.

Do razvoja događaja dolazi kada Rusija i Iran ubrzano proširuju svoje energetske i trgovinske veze usred sankcija Zapada uvedenih obema nacijama. Ovakvi poslovi pomažu zemljama da izbegnu probleme poravnanja koje predstavlja zapadni finansijski sistem.

Rusija i Iran takođe imaju direktnu trgovinsku vezu preko Kaspijskog mora. Iranski ministar nafte Džavad Ovdži rekao je na bilateralnom forumu da javni i privatni sektor u obe zemlje nastoje da "neutrališu sankcije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija