11.11.2022.

19:00

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

SVE SE VRTI OKO HERSONA! DA LI RUSI ŽELE DA ZAVRŠE DONBAS I KRENU NA HARKOV?! Hoće li Ukrajinci preći Dnjepar... ŠTA PUTIN SMERA, TO SVI POKUŠAVAJU DA PROVALE!

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov od samog početka specijalne operacije u Ukrajini tražio „oštriju i ofanziviniju igru". Međutim, sada je podržao odluku ministraodbrane RF Sergej Šojgua i komandanta specijalne operacije Sergeja Surovikina da se na južnom frontu privremeno pređe na odbranu i to na - levoj obali Dnjepra.       

Izjavio je: "Odvagnuvši sve za i protiv, general Surovikin je napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenog žrtvovanja života vojnika. Nije se odlučio za javna odobravanja već za čuvanje neprocenjivih života naših vojnika. General je postupio mudro i dalekovido".
       
Sama odluka o privremenom napuštanju Hersona doneta je, u suštini, još u septembru jer se otada - kako su potvrdili upravo objavljni satelitski snimci - na levoj obali grade odbrambene linije.
       
Ukupno ih je tri, a udaljene su od reke 10 (prva), 11 i 12 kilometara (treća).
       
Po najnovijim procenama vojnih stručnjaka, Ukrajinci se neće usuditi ni da forsiraju Dnjepar, ni da udare na Krim.
       
Vojni analitičar Jurij Podoljaka predviđa da će pokušati da prodru u susednu Zaporošku oblast:
       
- Ključni čvor za odbranu leve obale Dnjepra je grad Novaja Kahovka jer se nalazi u blizini brane hidroelektrane „Kahovskaja". To je verovatna tačka prodora gde će neprijatelj definitivno pokušati da udari. Moguć je i pokušaj ukrajinskog proboja preko Antonovskog mosta preko Dnjepra, koji povezuje predgrađe Herson Antonovka sa gradom Aljoški na levoj obali reke. Veći su, međutim, izgledi da će Oružane snage Ukrajine pokušavati da prodru u Zaporožje i da udare na Melitopolj. Samo, sumnjam da će u tome imati uspeha.
       
Podoljaka dodatno naglašava:
       
- Herson je napušten. Sada sve zavisi od toga koliko neprijatelj želi da ga uzme. Oružane snage Ukrajine će raditi isto što i mi: organizovaće odbranu, jer je teško napasti preko Dnjepra. Herson je sada, prema Ustavu Rusije, teritorija RF. Shodno tome, biće preduzete akcije da se grad vrati. Sada je važnije fokusirati se na Donbas, odnosno završiti operaciju oslobađanja DNR. Nakon toga početi ofanzivne operacije u pravcu Harkova i tek potom planirati kako opet preći na desnu obalu Dnjepra.