• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net

10.11.2022

20:18

PREDAJA HERSONA - DAN POSLE! ŠTA SE DEŠAVA IZA KULISA?! Ukrajinci tvrde, Rusi su na levoj obali utvrdili liniju i ne napuštaju je!

Tanjug/AP

Vesti

PREDAJA HERSONA - DAN POSLE! ŠTA SE DEŠAVA IZA KULISA?! Ukrajinci tvrde, Rusi su na levoj obali utvrdili liniju i ne napuštaju je!

Podeli vest

Do velike, bukvalno svih dugo najavljivane bitke za grad Herson, izgleda da ipak neće dođi. Odlukom generala Sergeja Surovikina, prije mesec dana imenovanog komandanta združenih snaga ruske vojske, grad će biti predat bez borbe.

Po svoj prilici ova odluka je donesena pre mesec dana, bukvalno neposredno nakon završetka referendum na kome su stanovnici Hersonske oblast izglasali odvajanje od Ukrajine i ujedinjenje sa Ruskom Federacijom, piše Igor Damjanović, novinar i izveštač iz Ukrajine. Njegovu analizu prennosimo u celini!

. Setimo se da je u prvoj polovini oktobra gubernator Vladimir Saljdo naprasno naredio kompletnu evakuaciju svih naselja sa leve obale reke Dnjepar. Potom je usledilo prvo obraćanje generala Sergeja Surovikina nakon stupanja na dužnost, u kome je pozvao građane Ruske Federacije da po pitanju Hersona budu spremni „na najteža moguća rešenja".

Odluka doneta pre mesec dana

Konačno, Vladimir Saljdo 26. oktobra donosi odluku da se iz Hersona odnesu posmrtni ostaci kneza Grigorija Potemnika i demontiraju spomenici generalisimusu Aleksandru Suvorovu, admiralu Fjodoru Ušakovu i generalu Vasiliju Margelovu. Zvanično obrazloženje za evakuaciju bila je navodna potreba ruske vojske da postavi ešaloniranu odbranu, a za demontažu spomenika da slučajno ne budu uništeni u čestim bombardovanjima Hersona. Danas vidimo da su spomenici uklonjeni da ne bi bili oskrnavljeni i srušeni kao što se poslednjih meseci širom Ukrajine skrnave i ruše spomenici Aleksandru Puškinu, odnosno što se dešava sa obeležjima herojima Crvene armije godinama posle Majdanskog puča.

Zanimljivo je da u Kijevu ne samo da nema euforije, već bukvalno niko od političkog i vojnog vrha i ideološki bliskim im javno angažovanih pojedinaca sinoć nije poverovao u istinitost navoda generala Surovikina, karakterišući ih kao „lažne" i element „psihološkog rata". Ukrajinci navode da su Rusi na levoj obali napravili dvostruku čvrstu linije odbrane i za sada nema naznaka da je napuštaju. Štaviše, svi pokušaji napada i proboja fronta u poslednjih meseci na ovom pravcu su odbijeni i tom prilikom ukrajinska armija je pretrpela velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Predaju Hersona bez borbe, komentarisao je i američki general Mark Mili, šef Objedinjenog komiteta načelnika štaba Vojske SAD. On tvrdi da će „Rusima da se potpuno povuku iz grada biti potrebno 2 do 3 nedelje".

Politički dogovor, ili odluka vojna nužda?

Ukoliko jaka ukrajinska grupacija narednih dana ne nastavi da bombarduje i na drugi način ometa povlačenje demoralisane ruske vojske iz grada Hersona i drugih mesta na levoj obali Dnjepra tada će spekulacije da je povlačenje politički dogovor dobiti na težini. Analitičari bliski Kremlju već počinju da novonastalu situaciju opisuju kao tajni sporazum Vašingtona i Moskve, u kome je „Ukrajina samo objekat". Tvrde da će zauzvrat povlačenja iz Hersona SAD prestati da naoružavaju Ukrajinu i prinuditi je na teritorijalne ustupke. Ovakve spekulacije zvuče zaista infantilno, jer ako su SAD izigrale bukvalno sve bitne dogovore o neširenju NATO, potrebno je biti zaista naivan pa da sa ruske strane pristati da sve ponovo da za američko upitno obećanje.

Foto: AP/Photo

Rusija donela tešku, da li i isp0ravnu odluku o povlačenju preko Dnjepra

Ukoliko postoji zakulisni sporazum o povlačenju iz Hersona on je za rusku stranu strateški nepovoljan u kratkom roku, zato je vidljiv samo ruski ustupak, a ne i eventualne koncesije. Tako je bilo i u slučaju puštanja na slobodu neonacista iz bataljona Azov na dan kada je objavljena delimična mobilizacija. Napuštanje Hersona, jedinog regionalnog centra koga je Rusija uspela da zauzme za više od osam meseci rata nosi sa sobom poguban uticaj na moral ruske vojske, posebno nedavno mobilisanih jedninica. General Surovikin obrazlažući svoju jučerašnju odluku naveo je da je ukrajinska armija „od početka avgusta do kraja oktobra izgubila preko 9.500 vojnika na Hersonskom pravcu" i da je to „7 do 8 puta više gubitaka" ruske armije. Dakle, novi komandant priznao je da je ruska armija samo na hersonskom pravcu izgubila između 1.200 i 1.300 vojnika za prethodna 3 meseca. Predaja grada bez borbe stvara osjećaj kod širokih masa da je njihova žrtva bila uzaludna.

Referendum iz septembra obesmišljen

Sa druge strane, napuštanje Hersona i leve obale Dnjepra učvrstiće moral ukrajinske armije i stanovništva poljuljan uništenjem strateške energetske infrastrukture tokom poslednjih nedelja. Građanima 4 oblasti Ukrajine koje su u septembru glasale za ujedinjenje sa Rusijom nameće se subjektivan osećaj da koliko sutra i oni mogu postati „novi Herson". To ne samo da devalvira rezultate referenduma iz septembra, već i potpuno urušava poverenje stanovništva četiri oblasti u Rusku Federaciju.

Rusija je poslednjih pola godine mnogo uložila da izgradi poverenje stanovnika Hersonske oblasti. Boravio sam u Hersonskoj oblasti u maju mesecu, sve komunalne službe besprekorno su funkcionisale, život se normalizovao ubrzanim tempom, razaranja praktično da nije bilo, građani su počeli da apliciraju za ruska dokumenta, a počeo je bio i proces prelaska sa grivnje na rublju kao sredstva plaćanja. Proces izgradnje poverenja u rusku državu u Herosonskoj oblasti poveo je Vladimir Saljdo, jedan od najozbiljnijih političara u regiji. Punih 10 godina bio je gradonačelnik Hersona. Proglašen je i za najboljeg gradonačelnika u Ukrajini, a poslednje lokalne izbore 2019. izgubio je u drugom krugu od Igora Kolihaeva. Bio je veliki trn u oku režima u Kijevu, pa je zloglasna SBU pokušala da ga otruje u avgustu. Gotovo 2 meseca Saljdo se lečio i oporavljao u Moskvi, a u region se vratio uoči septembarskog referenduma.

Prilikom majske posete Hersonu upoznao sam Saljdovog zamenika, nažalost pokojnog Kirila Stemousova. U svojim čestim medijskim istupima demonstrirao je hrabrost, energiju i neobičnu harizmu. Bio je nesporno veliki ruski patriota. Predsednik Vladimir Putin posthumno ga je odlikovao Ordenom za hrabrost, a sahranjen bi trebalo da bude u Simferopolju, glavnom gradu Republike Krim. Stremousov je imao 45 godina, stavio je iza sebe 5-oro dece i suprugu u poodmakloj trudnoći. Bez obzira što su prikazane fotografije sa mesta saobraćajne nesreće, navedno da je za tragediju odgovoran vozač kamiona u koji je velikom brzinom udario blindirani džip marke Leksus, u kome se nalazio Stremousov, te da je u nesreći stradalo još dvoje ljudi, mnogi skolni teorijama zavere počeli su da sumnjaju u koincidenciju.

Teška, ali vojno opravdana odluka

Dve trećine Hersonske oblasti nalazi se na desnoj obali, na kojoj ostaje ruska armija. Koridor dug 850 kilometara koji spaja Krim sa Rostovskom oblasti, koji prolazi kroz Donjeck, Mariupolj, Berdjansk, Melitopolj i proteže se levom obalom Hersonske oblasti ostaje pod punom kotrolom Rusije. Imajući u vidu da su tokom leta udarima raketa Hajmars uništeni i ozbiljno oštećeni bukvalno svi mostovi na Dnjepru, ruska armija koja je do juče kontrolisala oko 4.000 km2 leve obale Hersonske oblasti, morala bi da se suprostavi snagama koje nadiru sa 100 puta veće teritorije i broje desetine hiljada vojnika. Stoga, odluka generala Surovikina i pored niza negativnih političkih i psiholoških efekata, ima puno vojno opravdanje izbegavanja realne opasnosti da se veliki broj vojnika nađe de fakto u okruženju.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Ukrajinci ne veruju da se Rusi povlače iz Hersona, tvrde da su se samo vratili na levu obalu

Međutim, predaja Hersona do kraja demaskira nemoć ruske armije da čitavih osam meseci uspostavi održivu liniju odbranu na ovom prostoru greške vojnog i političkog rukovodstva prilikom otpočinjanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini i njenim početnim fazama. Naredne nedelje pokazaće da li je jučerašnja, najmanje mesec dana ranije pripremljena odluka, tajni sporazum kako tvrde ljubitelji teorija zavere, ili pragmatična odluka vojne komande iznuđena potrebom potpune konsolidacije fronta. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija