12.11.2022.

11:24

Foto:

Planeta

OGLASILA SE BELA KUĆA POSLE RUSKOG POVLAČENJA IZ HERSONA! Bajdenov savetnik pohvalio Ukrajince, pa spomenuo Odesu

"Izgleda da su Ukrajinci upravo izvojevali izvanrednu pobedu: jedina regionalna prestonica koju je Rusija zauzela u ovom ratu sada je ponovo pod ukrajinskom zastavom, što je prilično izvanredno“, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je u pratnji predsednika SAD Džoa Bajdena na samitu ASEAN-a u Kambodži.

Povlačenje ruskih snaga imaće „šire strateške implikacije“, posebno jer ublažavaju dugoročnu pretnju Rusije za nekoliko gradova na jugu Ukrajine, uključujući Odesu, rekao je on.

"Ovo je veliki trenutak i to je zahvaljujući neverovatnoj upornosti i veštini Ukrajinaca, uz ujedinjenu i nepokolebljivu podršku SAD i naših saveznika“, dodao je Saliven.

Upitan o izveštajima da je administracija predsednika Džoa Bajdena počela da vrši pritisak na predsednika Volodimira Zelenskog da razmotri pregovore sa Putinom, Džek Saliven je rekao da je na Rusiji, a ne na Ukrajini, da odluči da li će sesti za pregovarački sto ili ne.

"Ukrajina je mirovna strana u ovom sukobu, a Rusija ratna strana. Rusija je napala Ukrajinu. Ako bi Rusija odlučila da prekine borbu u Ukrajini i ode, to bi značilo kraj rata. Ako bi Ukrajina odlučila da prekine borbu i odustane, to bi značilo kraj Ukrajine“, naglasio je savetnik Bele kuće.

"U ovom kontekstu, naš stav ostaje isti kao i u ranije, podrška smo predsedniku Zelenskom“, naglasio je Saliven.