• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

12.11.2022

22:16 >> 22:22

POLICIJSKI ČAS U HERSONU! Granatiran Donjeck! Aktivirane sirene - Bugarska postaje poligon

Reuters

Vesti

POLICIJSKI ČAS U HERSONU! Granatiran Donjeck! Aktivirane sirene - Bugarska postaje poligon

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 262. dan

 

Ukrajinska administracija počela sa radom u Hersonu

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko izjavio je da je u Hersonu počela da funkcioniše vojna administracija, nacionalna policija i služba bezbednosti Ukrajine.

- Načelnik vojne administracije je Jaroslav Januševič. Takođe, nacionalna policija i služba bezbednosti takođe funkcionišu u gradu i u oblasti - napisao je on na Telegramu.

Takođe je kazao i da je u Hersonu uveden policijski čas od 17 sati do osam časova narednog jutra. Takođe je zabranjen ulazak i izlazak iz grada.

Policijski čas u Hersonu

Vlasti u gradu Hersonu uvele su policijski čas zbog bezbednosti stanovnika, rekao je u video poruci načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

"Naš zadatak je da obezbedimo bezbednost vašeg života. Zbog toga smo prinuđeni da uvedemo policijski čas od 17:00 do 08:00 časova. Odgovarajuću naredbu je potpisao načelnik vojne uprave grada Hersona", rekao je on. Janusevič je takođe upozorio da će izlazak i ulazak u grad biti ograničen zbog razminiranja.

Emotivan snimak iz Hersona

Društvenim mrežama kruži snimak kako baka iz Hersona upoznaje svog unuka, koji se borio u redovima Oružanih snaga Ukrajine

 

 

 

Andrij Kovalčuk, komandant Jug operativne komande, stigao je u Herson

 

 

Ukrajinci "ušli"

Ukrajinski policajci vratili su se u Herson nakon što su se ruske trupe povukle iz regije.

Upozorenja o vazdušnim napadima u tri ukrajinska regiona

Upozorenja o vazdušnim napadima ponovo su danas izdata u tri ukrajinska regiona, kao i u oblastima koje kontroliše Ukrajina u Hersonu i Zaporožju, navela je ukrajinska služba za upozorenja.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti, preneo je TAS S.

Posledice granatiranja

 

 

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Donjeck iz višecevnih raketnih lansera „Grad“. Na grad je ispaljeno deset raketa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu pitanja povezanim sa ratnim zločinima Ukrajine.

Ranije u toku dana predstavništvo je zabeležilo četiri granatiranja Donjecka iz „Grada“ tokom kojih su u roku od pola sata na grad ispaljene 44 rakete.

I Bugarska postaje poligon

Osim Poljske i Nemačke, u obuci ukrajinskih oružanih snaga u okviru misije Evropske unije, planira da učestvuje i Bugarska. U ovoj zemlji, kako kaže za medije ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, biće nekoliko poligona na kojima će vojnike obučavati američki, britanski i bugarski instruktori.

Pres služba bugarskog Ministarstva odbrane saopštila je da osim Poljske i Nemačke, doprinos u obuci oružanih snaga Ukrajine, planira da pruži i Bugarska.

Uzbuna – sirene aktivirane

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je u tri ukrajinske oblasti – Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj.

Takođe, sirene za vazdušnu opasnost aktivirane su i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontrolišu ukrajinske snage.

Gutereš: Važno je da stvorimo uslove za mir

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je važno stvoriti uslove za pokretanje dijaloga o miru u Ukrajini.

"Veoma je važno da stvorimo uslove za ponovno uspostavljanje dijaloga i da počnemo da gledamo u budućnost u kojoj će prevladati mir", rekao je on na konferenciji za novinare na marginama 12. samita ASEAN-UN u Kambodži, preneo je Rojters.

Generalni sekretar UN je kazao da bilo koja vrsta mira treba da se zasniva na vrednostima Povelje UN i međunarodnog prava.

Rusija svesna težine pritisaka koje trpi Srbija

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan - Harčenko izjavio je danas da u Rusiji nisu iznenađeni time što Srbija nije uvela sankcije toj zemlji dodajući da su svesni da zvanični Beograd zbog toga trpi teške pritiske.

"I ranije smo imali pretpostavku o predsedniku Aleksandru Vučiću i celom rukovodstvu Srbije da će Srbija bez obzira na poteškoće i pritiske koji su veoma veliki i traju zauzeti principijelan stav", rekao je Bocan - Harčenko za TV Prva i napomenuo da je Srbija takav stav zauzela polazeći od svojih nacionalnih interesa.

Marijupolj: Rusi gomilaju trupe posle povlačenja iz Hersona

 

Volas: Još jedan strateški neuspeh Moskve

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je da je rusko povlačenje iz grada Hersona "još jedan strateški neuspeh" Moskve.

"Rusija u februaru nije uspela da ostvari niti jedan od svojih glavnih ciljeva, osim zauzimanja Hersona. Sad kad su i Herson predali Ukrajincima", rekao je Volas, prenosi Rojters..

Britanski ministar je poručio da će Velika Britanija i međunarodna zajednica nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

"Trofej od Kadirovih u oslobođenom Hersonu..."

 

 

Rusija zatvorila prolaz kroz Kerčki moreuz!

Turske pomorske vlasti su saopštile da je Rusija zatvorila prolaz kroz Kerčki moreuz u Azovsko more za brodove natovarene van njenih granica.

 

Jaka eksplozija na brani Kahovka 

Na video snimku koji je 12. novembra objavila ruska Izvestija vidi se velika eksplozija navodno na mostu brane Kahovka u Hersonskoj oblasti. Ukrajinska strana tvrdi da su branu gađali Rusi.

Takođe, novi satelitski snimci koje je objavila američka kompanija za satelitske snimke Maksar 11. novembra pokazuju značajna oštećenja na brani Kahovka u blizini Hersona, pri čemu su delovi brane uništeni.

 

 

(VIDEO) Herojski podvig ruskih lekara!

 

Rusija: Ukrajinci gađaju centar Nove Kahovke, tamo je grupa civila

Ukrajinske snage gađaju centar Nove Kahovke odakle se planira prebacivanje grupe od oko 200 civila, rekao je za RIA Novosti načelnik gradske uprave Vladimir Leontjev.

Radi se, pre svega o starijim građanima, invalidima, ženama. Utvrđuje se da li ima žrtava.

 

Spremaju se za rat na Dnjepru?

 

Novi snimci: Šta su uradili sa Antonovskim mostom?

 

Kuleba: Ruske "igre gladi" sa svetom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Moskvu da igra "igru gladi" sa svetom tako što zadržava isporuke ukrajinskog žita i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka.

Kuleba je na marginama samita ASEAN-a u Kambodži podsetio da sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica i veštačkog đubriva ističe 19. novembra, i da svet treba da pritisne Rusiju da se ne protivi produžetku sporazuma, dodajući da su ukrajinski proizvodi ključni za Afriku i Aziju, preneo je AP.

Kuleba je, takođe, optužio ruske inspektore za "tihu sabotažu" tvrdeći da oni namerno odugovlače da propuste neke pošiljke.

"Ne samo da Rusija mora da ostane deo inicijative za izvoz prehrambenih proizvoda, takođe mora da naloži svojim inspektorima da rade u dobroj volji i da ne stvaraju prepreke u izvozu ukrajinskih poljoprivrednih dobara na svetsko tržište. Moskva mora da prestane da igra ''igru gladi'' sa svetom", poručio je Kuleba.

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka, postignut je uz posredovanje UN i Turske 22. jula, a ističe 19. novembra. Ujedinjene nacije su saopštile da je u okviru ovog sporazuma iz Ukrajine do sada izvezeno više od 10 miliona tona žitarica i druge hrane.

Rusija zabranila ulazak u zemlju Bajdenovoj porodici

Rusija je uvela sankcije protiv 200 američkih državljana, uključujući sestru i dvojicu braće američkog predsednika Džozefa Bajdena, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Na osnovu reciprociteta uvodi se zabrana ulaska u Rusiju za 200 američkih državljana, kao odgovor na to što administracija američkog predsednika Džoa Bajdena stalno uvodi nove personalne sankcije ne samo protiv ruskih zvaničnika, predstavnika poslovnih krugova i javnosti, kulturnih delatnika, nego i onih koji su iz ovih ili onih razloga nepodobni Vašingtonu“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Na „crnoj listi“ Rusije našli su se, između ostalih, sestra i braća američkog predsednika – Valeri Bajden Ovens, Džejms Bajden i Frensis Bajden, kao i portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer, suprug predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Pelosi, zatim ministri zdravlja i poljoprivrede SAD Havijer Besera i Tomas Vilsak, kao i ministarka unutrašnjih poslova SAD Debra Holan.

Na novoj ruskoj sankcionoj listi uključeni su i predstavnici vlasti u SAD i zakonodavci, kao i njihovi bliski rođaci, zatim šefovi kompanija i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, stručnjaci i lobisti „koji su umešani u raspirivanje rusofobske kampanje i podršku kijevskog režima“.

Objavljen novi video iz oslobođenog Hersona

 

 

Ukrajinske snage jačaju na zaporoškom frontu

Ukrajina jača snage na zaporoškom delu fronta, rekao je predstavnik administracije te oblasti Vladimir Rogov.

"Njihov plan je, i to ne kriju, da stignu do Berdjanska i da osvoje Vasiljevku, Pologi i Melitopolj. Takođe, intenziviraju napade na Dnjepru, a cilj im je i osvajanje Zaporoške nukelarke", rekao je Rogov.

Himarsima na Strahanov

Ukrajinske snage su tokom noći gađali grad Stahanov u LNR sistemima "Himars".

Geničesk privremena prestonica Hersonske oblasti

Administrativna prestonica Hersonske oblasti privremeno će biti grad Geničesk, rekao je za Sputnjik predstavnik lokalnih vlasti Aleksandar Fomin.

U Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine jutros proglašena vazdušna opasnost


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
USAF

pre 1 godinu

USA TECH doprinela porazu ruskih agresora!SLAVA UKRAINI!!!

regler

pre 1 godinu

Smrt tebi i ostalim nacistima! Zivela Srbija!

pera

pre 1 godinu

Pa dobro bre, sta je Rogov ocekivao sada da ce ukrajinci urade, da ce da sednu i pocnu da rostiljaju, pa naravno da sada krecu na Zaporozje, to je jasno i slepcu

Bora

pre 1 godinu

Po potvrdjenim podacima dosad ukrajinci su oborili 25 Ka-52 Aligatora +1 sto su ga zabunom rusi srusili iznad Hersona pre 1 mesec, a to je trecina najmodernijih helikoptera te vrste (ostalo ih je jos 75). Ukrajinci su najvise , najmoderniji i najbolji helikopter ruskih snaga, obarali PA raketama sa ramena ( stingerima, iglama, mistralima...), neko ce reci kako pa imaju zastitu, mamce, da to je tacno ali kada se ispali 4-5 takvih raketa odjednom ( ukrajinci su dobro snadbeveni takvim sitemima sa zapada), mamci i protivmere mozda ce skrenuti 1-3 rakete ali ostale pogadjaju cilj, taktika ukrajinaca pokazala se delotvornom tako da sada Ka-52 retko napadaju teritoriju koju drze ukrajinci, ako to i prave onda samo ispaljivanjem raketa Vikr( domet 6km) a i to retko jer da bi za 10-ak sekundi raketa pogodila cilj helikopter mora mirno da lebdi da bi laser bio upravljen na cilj, a za to vreme moze da se desi da je neki samohodni ukrajinski sistem PVO u blizini... nazalost rusi jos nisu ovladali tehnologijom "fire and forget" koju poseduju americki projektili Hellfire na AH-64 Apachie i neki evropski borbeni helikopteri.

Zitko

pre 1 godinu

Ukrajina koristi zito u zamenu za naoruzanje i misle da to bacuske ne znaju. Svi koji su trenutno uz Ameriku protiv Rusije, razmisljaju kao da su jedino oni pametni, mudri, lukavi i u pravu. Pa znaju rusi zbog cega sad ukrajinci panice oko zita, manje zita manje oruzja. Rusi se ponasaju kao da ih trenutno ne zanima rat i pobeda, ja se nebi zanosio time, oni su do sada pobedili u svim ratovima. Tacno da Rusija ratuje protiv NATO zemalja a ne Ukrajine, Ukrajina je pesadija na sahovskoj tabli a rusi sad imaju priliku da usavrse rat protiv zapadnog naoruzanja. Buducnost ce doneti mnogo preokreta i iznenadjenja, samo se vi nadajte da su rusi izgubili.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija