• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vz.ru

12.11.2022

10:35

SPREMAJU SE RAT NA DNJEPRU?! Slučajno, ili ne, Amerikanci pre ruskog povlačenja iz Hersona najavili isporuku 40 oklopnih čamaca Kijevu! Od proleća se znalo za ovaj scenario?

Reuters

Vesti

SPREMAJU SE RAT NA DNJEPRU?! Slučajno, ili ne, Amerikanci pre ruskog povlačenja iz Hersona najavili isporuku 40 oklopnih čamaca Kijevu! Od proleća se znalo za ovaj scenario?

Podeli vest

Ruske snage su iz Hersonu prešle na levu obalu Dnjepra, zbog čega se ova reka pretvorila u liniju vojnog kontakta

Predviđajući ovo, SAD su već najavile isporuku 40 rečnih oklopnih čamaca Ukrajini. Kako tačno Oružane snage Ukrajine mogu da koriste ovu vrstu opreme i kako bi Rusija na to mogla da odgovori?

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije završilo je  prebacivanje trupa sa desne obale Dnjepra na levu. U okviru ove operacije povučeno je više od 30.000 vojnika, oko 5.000 komada naoružanja i opreme, kao i materijalne imovine. Osim toga, sva vojna tehnika kojoj je bila potrebna popravka premeštena je na levu obalu.

Tako se Dnjepar pretvorio u liniju vojnog dodira. S tim u vezi, od posebnog značaja je dodatna  pomoć Oružanim snagama Ukrajine koju je ranije najavio Pentagon, a u okviru koje se planira snabdevanje 40 rečnih oklopnih čamaca. Ovo nije prvi put da zemlje NATO-a vrše takve isporuke.

"Planiranu isporuku rečnih oklopnih čamaca od strane SAD Ukrajini treba shvatiti jako ozbiljno. Ova grana američke mornarice se stalno i stalno razvija, redovno poboljšavajući tehnički deo", piše vojni ekspert Ilja Kramnik.

Osim toga, sada su stvoreni preduslovi za punopravni rat rečnim čamcima. Oružane snage Ukrajine imaju priliku da organizuju zaštićenu bazu čamaca u oblasti Nikolajeva, na ušću Buga ili u Očakovu, napominje Telegram kanal Periscope Notepad. Zbog toga, ne samo rezervoari, već i ceo donji deo Dnjepra, uključujući susedna ušća, mogu biti poprište vojnih operacija.

Čamci mogu da se koriste i za juriš na nuklearku Zaporožje, na šta su više puta upozoravale ruske lokalne vlasti. 

"Generalno, za neprijatelja, formiranje rečne flotile izgleda logično. Dnjepar se pretvorio u liniju fronta, tako da se neprijateljske snage moraju snabdeti efikasnim borbenim oružjem, uključujući i oklopne čamce“, objasnio je za list Vzgljad rezervni kapetan 1. ranga Sergej Iščenko.

Uz pomoć oklopnih čamaca, Oružane snage Ukrajine moći će da prebacuju diverzantsko-izviđačke grupe na levu obalu, što je više puta primećeno u oblastima nuklearke Zaporožje.

"Takođe, potrebni su oklopni čamci za forsiranje reke na bilo kojoj deonici, a zatim zauzimanje određenog mostobrana“, dodao je ekspert. Osim toga, Oružane snage Ukrajine uz pomoć oklopnih čamaca mogu da spreče ruske trupe da pređu Dnjepar.

Foto: Reuters

Ruska vojska mora da ojača svoju rečnu flotilu na Dnjepru

"Dnjeparska flotila" formirana na proleće

Kapetan Iščenko kao sredstva borbe protiv ovih čamaca navodi helikoptere.

"Pored toga, prikladno je razmišljati o prebacivanju oklopnih čamaca Kaspijske flotile na Dnjepar. Nekoliko puta su transportovani u Azovsko more tokom perioda zaoštravanja odnosa sa Kijevom. Potrebni su nam da izvršavaju potpuno iste zadatke koje žele da realizuju Oružane snage Ukrajine uz pomoć američkih oklopnih čamaca“, naglasio je ekspert.

Istovremeno, Rusija dugo vremena nije proizvodila oklopne čamce, ističući da je čamac 'Bujan' klase reka-more prvobitno kreiran za reke i ima motor za kretanje u plitkoj vodi. 

Kapetan III ranga rezerve Maksim Klimov podsetio je da su Oružane snage Ukrajine na proleće formirale sopstvenu "Dnjeparsku flotilu".

"Oni su takođe mobilisali civilna plovila, prilagođavajući ih vojnim potrebama. Sa naše strane, mi još nismo uradili ništa slično“, rekao je Klimov.

On, međutim, napominje da su oklopni čamci su prilično ranjivi, pa mogu biti pogođeni gotovo bilo kojom vrstom oružja, pod uslovom da je napad iznenadan. Udarni helikopteri, po mišljenju stručnjaka, ovde mogu biti najefikasniji – iako imaju dovoljno drugih zadataka.

Za sada je sifurno da će Sjedinjene Države poslati 40 oklopnih rečnih čamaca u Ukrajinu kao deo najnovijeg paketa pomoći. Rečni čamci su deo paketa pomoći od 400 miliona dolara koji je objavljen početkom novembra. Ovo je drugi put da SAD šalju rečne brodove u Ukrajinu kao deo tekuće pomoći kao odgovor na rusku invaziju.

Ne navode se detalje o vrsti rečnih brodova koje SAD šalju Ukrajini. Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing nije iznela detalje, ali je rekla da način na koji će rečni čamci biti korišćeni zavisi od ukrajinskih snaga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Shodno rezolucijama UN-a, koje osuđuju akt agresije Rusije na Ukrajinu, a koje je podržala i Srbija, agresorska vojska se mora povući iz Ukrajine...silom ili milom. Nakon povlačenja, mogući su mirovni pregovori pod okriljem UN-a.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17