• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.11.2022

07:00

RUSIJA I SAD PREGOVARAJU O KRAJU RATA? Svima je dojadio sukob u Ukrajini, hoće da ga okončaju pre zime

Reuters

Vesti

RUSIJA I SAD PREGOVARAJU O KRAJU RATA? Svima je dojadio sukob u Ukrajini, hoće da ga okončaju pre zime

Podeli vest

Moskva i Vašington vode tajne razgovore o primirju između Kijeva i Moskve, a rusko povlačenje iz Hersona bilo je deo dogovora. Pregovore vodi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan, koji je iznenada posetio Kijev i tražio od Zelenskog da započne razgovore s Putinom

Rusi i Amerikanci izgleda žele da okončaju rat u Ukrajini. Prema pisanju američkih medija, dve velike sile tajno pregovaraju o završetku ukrajinskog konflikta, a rusko povlačenje iz Hersona deo je njihovog dogovora.

O tome svedoči i prošlonedeljna iznenadna poseta Kijevu savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejka Salivena, koji je tražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pristane na pregovore sa Moskvom.

Foto: AP photo

Vladimir Zelenski
Primirje na zimu?

Američki mediji, među kojima "Vol strit džurnal", "Vašington post" i NBC, objavili su da Moskva i Vašington uveliko vode razgovore o postizanju primirja u Ukrajini kako bi izbegli dalju eskalaciju nasilja i prelivanje konflikta na druge zemlje. Pozivajući se na neimenovane izvore iz administracije predsednika SAD Džoa Bajdena, oni pišu da je Salivan u kontaktu sa Jurijem Ušakovim, savetnikom za spoljnu politiku ruskog lidera Vladimira Putina, i šefom ruskog saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim.

Erdogan medijator

Medijator razgovora između Kijeva i Moskve mogao bi da bude turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Izvori iz Vašingtona

- Džejk Salivan je zbog toga iznenada, 4. novembra, otišao u Kijev, gde je Zelenskog pokušao da nagovori na pregovore o kraju rata. Salivan je ispitao teren za pregovore, za koje bismo voleli da se dogode što pre - kazali su ti izvori.

Foto: Reuters

Rat u Ukrajini

Oni su otkrili da je Salivan rekao Zelenskom da bi Ukrajina imala više prednosti ukoliko bi objavila da je spremna za pregovore sa Moskvom.

- Iako Salivan ni na šta nije primoravao Zelenskog, rekao mu je da bi za Zapad bilo lakše da nastavi da mu pruža podršku ukoliko on prikaže da je voljan za diplomatsko okončanje sukoba - kazao je taj izvor, dodavši da je nakon Salivanove posete, u utorak, Zelenski javno rekao da je rad da započne pregovore i da ih nikad nije odbijao.

Kremlj neće da komentariše

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše pisanje američkih medija o pregovorima o okončanju rata u Ukrajini.

- Nemam šta da kažem o tome. Ponavljam, postoje neki istiniti izveštaji, ali u većini slučajeva izveštaji su zasnovani na spekulacijama - izjavio je Peskov.

Mediji u SAD navode da Vašington misli da ni Moskva ni Kijev ne mogu da postignu svoje ciljeve, te da bi zima bila dobar termin za razgovore.

- Medijator tih razgovora mogao bi da bude turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - izjavili su izvori iz Vašingtona.

Foto: Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Erdogan

Prema njihovim rečima, povlačenje ruskih snaga iz Hersona (pročitajte tekst sa strane) bilo je dogovor u sklopu pregovora Moskve i Vašingtona.

- Rusija uopšte nije bila ugrožena ukrajinskom ofanzivom na Herson. Dogovor je zapravo bio da Rusi zadrže kopneni koridor do Krima u Hersonskoj oblasti, a da zauzvrat napuste levu obalu Dnjepra i grad Herson - kazali su ti izvori.

Ništa na brzinu

Zapadni mediji pišu da i lideri drugih NATO država nezvanično razgovaraju o mogućim uslovima za kraj rata u Ukrajini. Tu su, međutim, mišljenja podeljena. Pojedine države misle da bi rat trebalo da traje dok Rusija ne kapitulira, dok francuski predsednik Emanuel Makron već dugo zagovara pregovore između Moskve i Kijeva. S druge strane, Nemačka se javno ne izjašnjava o tome, ali je zapravo najzainteresovanija država u Evropi za okončanje ukrajinskog sukoba.

- Raste pritisak na Zelenskog, koji je doneo zakon o tome da nema pregovora sa Rusijom dok je Putin na njenom čelu, da ipak krene u pregovore. Zapadni lideri ga stalno podsećaju da zamor od Ukrajine raste, te da i on dobro zna da bi bez strane pomoći rat bio odavno gotov - u korist Rusije. Zato bi i za njega primirje u ovom trenutku bilo spas - piše američka štampa.

Kako mediji u SAD dodaju, niko ne očekuje da bi neka vrsta dogovora mogla da usledi brzo.

- Zelenskom je potreban neki uspeh na terenu da u pregovore ne bi ušao kao poražena strana, a Putinu su potrebne ozbiljne pisane garancije da bi postigao ciljeve zbog kojih je ušao u rat - zaključuju američki mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

Kakvi pregovori, kakvi bakrači?! Rusija je u defanzivi i nema joj spasa. Ili će se povući iz Ukrajine milom ili silom. Jedini spas za Rusiju je upotreba nuklearnog oružja. Da li će ili neće, to je već odluka Rusije. Ja mislim da hoće. Da li će to preokrenuti situaciju u korist Rusije? Moguće...E sad, zašto i kako je Rusija izgubila ovaj rat...to je drugo pitanje. Mislim da su Rusi kao narod izgubili osećaj patriotizma i da su postali klasični egosti. Zašto? To je već pitanje za Rusku pravoslavnu crkvu.

Dragan

pre 1 godinu

Nevjerovatno koliko su svjetski moćnici ludi.Nskon što je država uništena,potrošeni milioni i izazvana svetska kriza oni sada prave nekakav dogovor.LUDACI.

CG

pre 1 godinu

Uslov za pregovore da se ruska vojska potpuno povuče iz Ukrajine. Jedini ustupak koji Rusija može dobiti je da joj se dozvoli da posle povlačenja može prodavati svoj gas Evropi kroz preostalu cijev Sjevernog toka 2.

Raja

pre 1 godinu

Ali uslovi za prekid rata postavljeni od USA i NATO-a) nisu se svideli ukrajincima ali morali su da pristanu) su sledeci: -Rusija da se povuce sa svih teritorija u Ukrajini, osim Krima koji ce da bude demilitarizovan, flota mora da se premesti sa Krima -Postojace demilitarizovana zona od 100km sa obe strane granice, ukrajinske i ruska, tamo nesme imati teskog oruzija, isto je i sa granicom Belorusije -Ruske trupe da se povuku iz Moldavije - Ukrajina sledecih 10 godina ne moze da trazi clanstvo u NATO-u -Putin i njegovi saradnici nece se goniti po nikakvoj osnovi pred sudovima -Rusija ce dobiti ekonomsku pomoc kako bi ublazila polsedice sankcija i strani investitori ponovo ce moci ulagati u rusku ekonomiju

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

da su u dogovoru to se vidi od samog početka bizarnog naziva specjalne čuj te operacije sada već moglo bi se reći kvazi ali krvavog i nehumanog rata carske rusija i hegemon imperije amerike .kada kao jesenje lišće otpadaju druge države,fascinantna pretnja dvaju nukleus moćnika otvara prostor za dugovećnu metodu straha gde ostali smrtnici nema šta da traže "pro-redak" društva je tako satkan da smrtnik zna gde mu je kućica za svoj smeštaj reklo bi se da je "operacija" velikih nam hirurga u završetku,a smrtnici neka vidaju rane-no no gr gr je rečeno,sledi višnjin šlag za njihovu im tortu sa hiljadama svećica

milan lala

pre 1 godinu

Lukavi ameri sad kad znaju da su Rusi poceli ozbiljno da se spremaju za rat brze bollje toboz pregovori da zima ne unisti Ukainsku vojsku bez logisticke podrske sa Kivevom i celom Ukrainom u mraku bez vode , struje i grejanja . Sad pregovarati za Rusiju bi bila teska glupost . Sad tek treba da krenu u pravu borbu.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija