12.11.2022.

16:07

Foto: Tanjug/AP

Planeta

JEZIVI RATNI GUBICI UKRAJINSKE POLJOPRIVREDE! Uništeno je skoro 10 miliona tona žita, uginulo pola miliona svinja, najviše su stradale OVE ŽIVOTINJE

Direktni gubici u poljoprivrednom sektoru Ukrajine kao rezultat napada Rusije od 15. septembra dostigli su 6,6 milijardi dolara.

To su pokazali rezultati „Pregleda gubitaka od rata u poljoprivredi Ukrajine”, koji su pripremili Centar za istraživanje hrane i korišćenja zemljišta (KSE Agrocentar) i Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine.

Napominje se da navedeni iznos uključuje gubitke poljoprivredne mehanizacije (2,9 milijardi dolara), pošto je 84,2 hiljade jedinica mehanizacije i opreme potpuno ili delimično oštećeno. Takođe, oštećeno je ili uništeno žito ukupne zapremine od 9,4 miliona tona u vrednosti od 1,1 milijardu dolara.

Procenjeni broj stradalih životinja od posledica napada Ruske Federacije je skoro 400 hiljada pčelinjih društava, 95 hiljada koza i ovaca, 212 hiljada grla goveda, 507 hiljada svinja i skoro 11,7 hiljada živine u iznosu od 362,5 miliona dolara.

Na pogođenim teritorijama uništeno je više od 14,3 hiljade hektara višegodišnjih zasada u vrednosti od 348,7 miliona dolara, a uništeno je i 0,6 hiljada tona sredstava za zaštitu bilja (SZB), 124 hiljade tona đubriva i 11,5 miliona litara goriva što je 95,4 miliona dolara.

Uništeno je 2,8 miliona tona žitarica i 1,2 miliona tona uljarica u vrednosti od 1,9 milijardi dolara. Prema studiji, u poređenju sa prethodnom cifrom za jun, ukupan iznos gubitaka je povećan za 2,3 milijarde dolara.

Prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine i prirodnih resursa, od kraja septembra šteta za životnu sredinu Ukrajine kao posledica rata već je premašila 35 milijardi dolara.

Osim toga, energetska infrastruktura trpi ozbiljne gubitke. Rusija je zauzela više od jedne petine poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini. Prema Forbsu,  od maja je zauzeto skoro 21% ukupne teritorije Ukrajine. Međutim, od početka jula, Oružane snage Ukrajine su oslobodile 50% teritorija Ukrajine koje je Rusija zauzela nakon 24. februara.