13.11.2022.

14:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PREVIŠE SLUČAJNOSTI U DANU KADA SU RUSI PREDALI HERSON?! Iz Londona je za Moskvu ubrzo stigla dobra vest, a i jedna članica EU je odmah učinila ustupak...

Čudnom koincidencijom, Zapad je u istom danu kada su Rusi izašli iz Hersona, pokazao dva mala znaka dobre volje.

Prva partija mineralnih đubriva iz Rusije, koja su bila blokirana u evropskim lukama, biće isporučena u Malavi, na jug Afrike, u drugoj polovini decembra ove godine, objavio je malavijski list Nyasa Times.

Kako se navodi, 20.000 tona đubriva koje se trenutno nalazi u luci Roterdam krenuće sledeće nedelje morem i stići u Malavi za 30 dana. Očekuje se da će đubrivo biti istovareno u jednoj od luka Republike Mozambik, suseda Malavija, a zatim isporučeno krajnjim primaocima. Brod koji prevozi đubrivo iznajmio je Svetski program za hranu, Ujedinjenih nacija.

U oktobru su UN prvi put zatražile od holandskih vlasti da dozvole da se ovaj teret izveze. Ruska kompanija "Uralhim-Uralkali", kojoj pripada đubrivo, saopštila je da je spremna da afričkim zemljama besplatno donira 240.000 tona đubriva koje se nalazi u skladištima EU.

Ove godine došlo je do naglog povećanja cena đubriva na svetskom tržištu, zbog čega brojna gazdinstva u afričkim zemljama ne mogu da nabave đubrivo u potrebnim količinama, što dovodi i do smanjenja zasađenih površina i do pada prinosa.

"Ojugovili" su baš u petak i Englezi.

Londonska berza metala (LME) saopštila je u petak da neće zabraniti trgovinu i skladištenje ruskog metala u svom sistemu jer značajan deo tržišta još uvek planira da kupi metal u zemlji 2023, javio je Rojters.

Rusija je jedan od 5 najvećih proizvođača aluminijuma i nikla u svetu. Ovi metali i kompanije koje ih proizvode nisu bile na meti sankcija koje su uvedene nekim ruskim kompanijama nakon što je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu. Berza, najstarije i najveće svetsko tržište industrijskih metala, pokrenula je proceduru o ovoj temi u oktobru, tražeći mišljenje tržišta o mogućnosti zabrane ruskog metala.

U saopštenju berze se navodi, da "iako očigledno postoji etička dimenzija u pogledu globalne prihvatljivosti ruskog metala, veruju da LME ne bi trebalo da teži da donosi ili nameće bilo kakve moralne presude širem tržištu".

Berza je saopštila da će nastaviti da prati protok ruskog metala u skladištima na LME i da bi obezbedila transparentnost da će objavljivati redovne izveštaje od januara 2023. sa detaljima o procentu ruskog metala u skladištima na LME.