20.11.2022.

09:30 >> 09:40

Foto: AP/Photo

Planeta

PANIKA U RUSIJI! Ogroman VULKAN samo što nije EKSPLODIRAO, vrela lava se sliva niz padine - POSLEDICE ERUPCIJE OSETIĆE ČITAV SVET!

Vulkan Šiveluč na severnoj Kamčatki postao je izuzetno aktivan i preti snažnom erupcijom, rekli su iz Tima za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke.

Informer

 

"Nastavlja se rast kupole lave, imamo velika isparenja kao i usijanje kupole, eksplozije i vruće lavine koje prate ovaj proces", navodi opservatorija, a prenosi Rojters.

"Eksplozije pepela visoke od 10 do 15 kilometara mogu se desiti u bilo kom trenutku. Ovo može uticati na međunarodne letove i nisko leteće letelice", rekli su iz opservatorije.

Ruska državna novinska agencija RIA, citirala je Alekseja Ozerova, direktora Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odeljenja Ruske akademije nauka, koji tvrdi da je kupola vulkana užarena.

"Noću kupola sija skoro celom površinom. Vrele lavine sa temperaturom od 1000 stepeni Celzijusa se kotrljaju niz padinei", kazao je Ozerov.

Kako kaže, "po pravilu, ovakvo stanje se primjećuje, pre snažne erupcije".

Informer

 

Osim na dalekom istoku Rusije, Šiveluč je jedan od najvećih vulkana na Kamčatki, sa vrhom koji dostiže 3.283 metra, uz to je i jedan od najaktivnijih vulkana na poluostrvu, sa oko 60 značajnih erupcija u posljednjih 10 hiljada godina.

Prema podacima NASE, poslednja jaka erupcija vulkana dogodila se 2007. godine.