05.12.2022.

15:07 >> 15:08

Foto: Twitter printscreen

Planeta

TRENIRAJU ZA NAPAD NA MOSKVU?! Misteriozni udari DRONOVA širom Rusije, na meti VOJNI AERODROMI - KIJEV POSEDUJE UBOJITO ORUŽJE?!

Misteriozne eksplozije dogodile su se danas u dve ruske vazdušne baze daleko od prve linije fronta, što povećava mogućnost da je Kijev pronašao način da gađa ruske bombardere dugog dometa koji se koriste u napadima na ukrajinsku infrastrukturu, piše Guardian.

Izveštaji ruskih medija i snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da se danas rano ujutro dogodila eksplozija u vazdušnoj bazi Engels-2 u ruskoj regiji Saratov, u kojoj se nalaze bombarderi Tu-95 koji učestvuju u napadima krstarećim projektilima na Ukrajinu.

Još jedna eksplozija dogodila se na vojnom aerodromu u blizini grada Ryazan, manje od 250 kilometara od Moskve. Troje je poginulo, a petoro je ranjeno nakon eksplozije kamiona s gorivom, izveštavaju su ruski državni mediji. Ta baza takođe ima bombardere dugog dometa Tu-95 i Tu-22M.

Oštećeni moćni bombarderi?

Ruska medijska kuća "Baza" sa izvorima u bezbednosnim službama, izveštava je da je ruska baza u Engelsu napadnuta oružjem koje je gađalo pistu vazdušne baze. Astra, još jedan nezavisni ruski medij, tvrdi da su dva bombardera Tu-95, koja mogu nositi nuklearno oružje, oštećena u eksploziji. Ni jedan od tih medija nije naveo izvor svojih informacija.

"Ako je dron došao iz Ukrajine, onda već imaju tehnologiju s dometom od 1000 kilometara, što znači da bi Moskva mogla biti napadnuta. Udare odmazde treba desetostruko nastaviti", piše ruska novinska kuća Readovka.

Kremlj je rekao da je Vladimir Putin obavešten o incidentima. Lokalne vlasti u regiji Saratov rekle su da bezbednosne službe istražuju izveštaje o eksploziji u vazdušnoj bazi Engels. 

"Želim vas uveriti da se nije dogodila nikakva vanredna situacija u stambenim delovima grada. Nema razloga za zabrinutost. Nikakva civilna infrastruktura nije oštećena.", rekao je guverner regije Saratov Roman Busargin