• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politnavigator

05.12.2022

10:23

NUKLEARNI BOMBARDER UNEO PANIKU MEĐU RUSE! Apsolutni PAKAO za PVO sisteme, gađa ciljeve sa ekstremnom PRECIZNOŠĆU, a S-500...

Tanjug/AP

Vesti

NUKLEARNI BOMBARDER UNEO PANIKU MEĐU RUSE! Apsolutni PAKAO za PVO sisteme, gađa ciljeve sa ekstremnom PRECIZNOŠĆU, a S-500...

Podeli vest

U Sjedinjenim Državama predstavljen najnoviji nuklearni stelt bombarder šeste generacije B-21 Raider

„Ovo nije samo još jedan avion. Ovo je oličenje američke odlučnosti da brani državu koju svi volimo“, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin.

Napominje se da je letelica postala prvi novi američki bombarder u poslednjih 30 godina.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brani. B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Bivši šef protivvazdušnih raketnih snaga Moskovskog okruga PVO, pukovnik u penziji Sergej Hatiljov, kaže da sada ne može sa sigurnošću da odgovori na pitanje da li će ruska PVO moći efikasno da se odupre novom američkom avion, pošto sve zavisi od naoružanja koje je planirano da se stavi na ovaj bombarder.

„Sve zavisi od toga kakvog kvaliteta će biti protivraketni sistem, sistemi za elektronsko ratovanje, navigacija... Tek kad to budemo znali, biće moguće reći da li će to postati teška meta za sistem S-500. Verzija koja je predstavljena i koja će početi da se testira za godinu dana, po svojim karakteristikama je negde na nivou aviona B2, stelt bombardera koji je već u upotrebi kod Amerikanaca. Do sada su se sistemi S-400 i S-500 nosili s tim na uobičajen način “, rekao je Hatiljov Moskovskom komsomoletu.

B-21 "raider"

Kompanija „Nortrop“, koja proizvodi bombarder B-21, naziva ga avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

Foto: Tanjug/AP

B-21

„B-21 je izdržljiviji, manje je vidljiv na radaru zahvaljujući stelt materijalima koji zahtevaju manje održavanje i troškovi njegove upotrebe su svedeni na minimum“, rekao je Dag Jang, potpredsednik „Nortrop Gramana“. Šest ovih aviona, koji bi prvi put trebalo da polete sredinom sledeće godine, u različitim su fazama proizvodnje.

On je napomenuo da u svakom slučaju stelt tehnologija ne obezbeđuje potpunu „radio-nevidljivost“, pa sa stanovišta radarske vidljivosti neće biti posebnih poteškoća za otkrivanje ruskih sistema PVO.

„Lokator S-500 će moći da otkrije takvu letelicu na udaljenosti do 600 km. Ali, činjenica je da će ova letelica moći da koristi rakete koje ima i bez ulaska u našu zonu odgovornosti. A to znači da ćemo takvim sredstvima napada morati da se odupremo svim mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju."

On tvrdi da su Amerikanci u ovu letelicu postavili ozbiljne moderne sisteme, ali se ponašaju ekonomično.

„Oni će prvo testirati kako će na njega delovati rakete vazduh-vazduh i druge vrste naoružanja, nakon čega će mu dati funkcije ne samo bombardera, već i nosača raketa. Moći će da deluje na mete na zemlji, u vazduhu i na sve ostalo. Između ostalog, planiraju da iz njega koriste lasersko oružje, da izvrše kinetičko presretanje u vidu protivrakete odbrane aviona“, kaže pukovnik.

Po njegovom mišljenju, za Rusiju u ovom slučaju postoji samo jedan izlaz - slojeviti, integrisani,  PVO sistem pod jedinstvenom kontrolom.

„Takav intergisani PVO sistem bi trebao da obuhvati i presretanje borbenim avionima velikog dometa, interakciju protivvazdušnih raketnih sistema svih tipova i klasa, kao i savremeno izviđanje na udaljenim prilazima korišćenjem stanica za detekciju“ – zaključio je Hatiljov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Koja je budala smislila ovaj naslov: NUKLEARNI BOMBARDER UNEO PANIKU MEĐU RUSE! Apsolutni PAKAO za PVO sisteme, gađa ciljeve sa ekstremnom PRECIZNOŠĆU, a S-500.. a tekst nema veze sa time?

Miki

pre 1 godinu

Ovakve bajke su pisane i o F117.Realno ovaj avion ničemu ne služi.Zašto?Ni F22 ni jednoj državi nije prodat,tako da će i ovaj koristit samo SAD.Znači biće upitrebljiv samo u ratu protivu Rusije u WWIII.Ruse tada ovaj avion neće ni interesovati jer će hiljade nuklearnih raketa biti ispaljeno na američko tle i ciljeve.Čemu onda služi?Da li će ga dati Ukrajini?Inače radi se verovatbo o testnom modelu i do uvodjenja u naoružanje proćiće još minumum 7-10 godina.

Miro

pre 1 godinu

Ово је још увек идејни пројекат. Још није ни прототип направљен. Уједно ништа ново. Концепт већ виђен.

Goran

pre 1 godinu

Jbg, opet ce nasi da skinu i ovaj njihov "ponos"...?

Milan

pre 1 godinu

Nebojim se ja ovog B jer smo im mi pomoću štapa i kanala oborili jedan B nevidljivi i još dva oštetili! Zar mislite da Rusi nemaju savremeni sistem od S 500! Nije poenta u onome što se reklamira već u onome za koje se malo zna!

Jovan

pre 1 godinu

Ponos su bili i F-117 i B-2 dok nisu preleteli Drinu, a onda su proradile "praćke". Pošaljite ga ovamo pa odmah raspišite tender za novi tip.

ProkopijeS

pre 1 godinu

Ovako su predstavljali i onaj F117A, pa zavrsio u glibu Budjanovaca, strovaljen Nevom iz muzeja...

milan lala

pre 1 godinu

Jos jedna Holivudska sarena laza, cuj "nevidljivi " ahaaaa, kao i onaj u Budzanovcima sto je bio "nevidljiv" . Pozdarav iz Budzanovaca od mikrotalasne pecice .

Venik

pre 1 godinu

Kakvih se gluposti mozes nacitati po ovim novinama pocevsi od danasa kurir pa ste i vi piceli da pisete nato narudzbine .....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija