12.12.2022.

15:43

Foto: printscreen Twitter

Planeta

RUSIJA OVAKO MOŽE GODINAMA! Kijev konačno PRIZNAO, Rusi proizvode OGROMAN broj RAKETA, PVO sistemi NEMAJU NIKAKVE ŠANSE!

Skibicki je izjavio da se mesečno proizvode oko 240 krstarećih raketa visoke preciznosti Kh-101 i oko 120 krstarećih raketa "Kalibr". 

"Rusija takođe koristi oružje koje je Ukrajina predala Rusiji još 1990-ih po sporazumu o eliminisanju sovjetskog nuklearnog potencijala, koji se nalazio na teritoriji Ukrajine", rekao je ukrajinski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, nakon granatiranja, izviđači su počeli da otkrivaju podzvučne krstareće rakete Kh-55, koje su napravljene 1970-ih, opremljene da mogu nositi i nuklearnu bojevu glavu.

Skibicki tvrdi da je bojeva glava je uklonjena, a da je umesto nje dodat balast, kako bi se prikrila činjenica da nije nosila teret.

On je izjavio da su se obrasci letenja ruskih bombardera promenili od oktobra. Sada idu obilaznim putevima kako bi izbegli ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Bombarderi ne ulaze u ukrajinski vazdušni prostor, što ograničava njihovu efikasnost.

Informer

SARMAT

Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine nisu u stanju da obaraju balističke rakete, piše list Vesti.ua, pozivajući se na Jurija Ignata, predstavnika komande vazdušnih snaga Ukrajine.

"Takvi projektili nisu dostupna za obaranje sa PVO sistemima koje imamo u upotrebi. Zato je najefikasniji metod uništavanja ovih projektila na startu, gde se nalaze", objasnio je on.

Prema pisanju američkog lista, ukrajinski obaveštajci obično imaju oko sat vremena nakon poletanja ruskih bombardera da iz baze prate njihove letove pre nego što piloti stignu u „borbenu zonu“ i lansiraju rakete.

Skibicki je otkrio četiri glavna pravca iz kojih Moskva pokušava da prodre u ukrajinski vazdušni prostor – iz Crnog mora na jugu, iz regiona Kaspijskog mora na jugoistoku, iz Rusije na istoku i iz Belorusije – na severu.

Prema rečima ukrajinskog zvaničnika, za vremene masovnih napada, tokom kojih je ispaljeno do 100 projektila u intervalima od nekoliko minuta, rakete istovremeno lete iz svih pravaca.