14.12.2022.

10:29 >> 10:32

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

MASOVNI NAPAD ZA GODIŠNJICU RATA?! Rusi obnavljaju OFANZIVNI POTENCIJAL, stiže TEŠKO NAORUŽANJE, Kijev tvrdi - ZNAMO ŠTA SPREMAJU!

Kuleba je na oficijalnom Jutjub kanalu ministarstva razgovarao o potencijalnim planovima Rusije, sugerišući da se Rusi možda spremaju za masovnu ofanzivu u prvih nekoliko meseci 2023. godine.

„Mislim da će ruska sposobnost za pokretanje velike ofanzive verovatno biti obnovljena negde krajem januara ili februara“, rekao je Kuleba.

„To je ono što pokušavaju da urade, a mi ćemo pokušati da to sprečimo. Ne kažem da će se to definitivno dogoditi, ali u najboljem slučaju, uzimajući u obzir mobilizaciju, obuku novih regruta i kretanje teškog naoružanja po zemlji, oni jasno gaje nadu da će uspeti da probiju našu odbranu i napreduju dublje u Ukrajinu“, smatra Kuleba.

Uprkos ovom zloslutnom predviđanju, Kuleba je naglasio da veruje da bi novi pokušaj ofanzive Rusije propao i obećao da Ukrajina čini sve što može da se pripremi za to.

Kuleba je takođe rekao da Ukrajina radi na okončanju borbe sa Rusijom što je pre moguće. Iako nije mogao da pruži talčan vremenski okvir, dodao je da bi završetak invazije do leta bio idealan scenario.

Ukoliko bi Rusija pokrenula novu ofanzivu u prvih nekoliko meseci 2023. godine, to bi se otprilike  poklopilo sa vremenom kada sukob u Ukrajini obeležava svoju prvu godišnjicu. Rusija je krajem februara 2022. godine pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.