14.12.2022.

14:41

Foto: AP/Reuters/Printscreen Twitter/Fotomontaža

Planeta

OPŠTE LUDILO U VRHU UKRAJINE! Posle napada na KLIČKA, Zelenski našao novu žrtvu - SUD U KIJEVU! ČIME SE ON BAVI U SRED RATA?!

"Ova priča je došla do kraja", rekao je Zelenski u utorak kasno uveče i istakao da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu, prenosi Rojters.

Reč je o instituciji koju su ukrajinske antikorupcijske vlasti uporedile sa zločinačkom organizacijom, a SAD su njenom predsedniku uvele sankcije 9. decembra.

"Nastavlja se priča o reformama, nastavlja se čak i u vreme takvog rata", rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

On je potpisao zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament, navodi britanska agencija. Pavlo Vovk, predsednik suda, napisao je u objavi na Fejsbuku da je odluka o ukidanju suda čisto politička i donesena na brzinu i da će "oni koji joj danas tapšu uskoro zažaliti".

Američki Stejt Department saopštio je da je Vašington uveo sankcije Vovku "zbog traženja mita u zamenu za mešanje u sudske i druge javne procese".

Slučaj korupcije protiv Vovka poslat je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog leta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani.

Predsednik Ukrajine već duže vreme je u sukobu za zvaničnicima iz Kijeva. Podsetimo, Zelenski je nedavno kritikovao gradonačelnika Vitalija Klička prilikom jednog od večernjih obraćanja, kada je optužio gradske vlasti Kijeva da nisu obezbedile dovoljno skloništa uprkos tome što su ruske snage pogodile energetski sistem.

''Za mene je čudno kako smo ujedinjeni protiv jednog neprijatelja, ali počinjemo da se svađamo među sobom unutar naših granica'', ocenio je Kličko i dodao da "strani partneri kažu imate zajedničkog neprijatelja, a ne umete da rešite međusobne sukobe'', izjavio je Kličko.

Kličko je devet godina gradonačelnik Kijeva i smatran je jednim od najistaknutijih protivnika Zelenskog pre početka sukoba u Ukrajini.