15.12.2022.

12:02

Foto: Reuters

Planeta

"TAMO JE LEGLO SVIH GADOSTI!" Ruski general u penziji pozvao Putina da gađa London - Vašington je predaleko, a ovo bi bilo "prvo i poslednje ..."

 

Rusija je pripremila jedno od svojih razornih nuklearnih oružja, nakon što je dva puta u dva dana penzionisani general-potpukovnik Andrej Gurulijev, blizak Vladimiru Putinu, uputio jezivu pretnju Velikoj Britaniji, pozivajući na napad na London.

Novi snimak prikazuje ogromnu stratešku raketu Jars, koja može da nosi nuklearno oružje, smeštenu u podzemnom oknu vojnog kompleksa Kozelski petsto kilometara jugozapadno od Moskve, piše britanski tabloid San, prenosi net.hr. Rusija je testirala sličnu raketu u oktobru.

"Ne treba srušiti ceo London"

Interkontinentalna balistička raketa Jars jedno je od najsmrtonosnijih ruskih oružja. Ima domet od 12.000 kilometara, što ga čini sposobnim da stigne do teritorije ne samo Velike Britanije već i SAD. General Gurulijev nazvao je glavni grad Velike Britanije „leglom svih gadosti“ i rekao da ga treba sravniti sa zemljom.

„Ne morate prvo da napadate Vašington – predaleko je. London je u našem susedstvu, u Evropi. London je glavno leglo svih gadosti“, rekao je Guruljev gostujući u programu državne televizije.

Na pitanje voditelja da li je bio ozbiljan kada je to rekao, Gurulev je uzvratio kontrapitanjem:

"Pa zašto bi nas bilo sramota da kažemo da treba da napadnemo London? Ne kažem da sve treba da se ruši. Uništiti kritične objekte – kontrolne centre, vojne baze i aerodrome. Siguran sam da treba da imamo mapu ciljeva u Generalštabu koji se stalno ažurira."

Informer

Interkontinentalna balističak raketa Jars na Crvenom trgu u Moskvi

Napad na London upozorenje Vašingtonu

"Napad na London, ma koliko to čudno zvučalo, bio bi prvo i poslednje upozorenje pravim donosiocima odluka, onima u Vašingtonu", objasnio je Gurulev.

Podsetimo, Rusija se priprema da obeleži Dan strateških raketnih snaga 17. decembra, a u saopštenju ministarstva odbrane navodi se da je u raketnoj formaciji Kozeljski u Kaluškoj oblasti u lansirni silos postavljena još jedna interkontinentalna balistička raketa Jars, druga za nedelju dana.

"Raketa se postavlja u silos pomoću posebne transportno-utovarne jedinice. Najsloženije tehnološke operacije traju nekoliko sati. Raketna formacija Kozeljski je prva u Raketnim strateškim snagama koja je preopremljena stacionarnim raketnim sistemom "Jars". Prenaoružavanje Strateških raketnih snaga se sastoji ne samo u opremanju trupa novim raketnim sistemima, već i u stvaranju nove infrastrukture koja obezbeđuje bolje uslove za obuku dežurnih snaga, izvršavanje borbenih zadataka i ostanak osoblje“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Jars je modifikovana verzija raketnog sistema Topol-M i prvi put je raspoređena 2009. godine.