18.12.2022.

08:37

Foto: Reuters

Planeta

AMERIKANCI SPREČILI UBISTVO RUSKOG GENERALA?! Sve bilo spremno za LIKVIDACIJU, Kijev čekao zeleno svetlo iz VAŠINGTONA, a onda...

Prema pisanju NT, Kijev je navodno izveo napad u trenutku kada se Gerasimov nalazio na prvoj liniji fronta, prenosi TAS S i dodaje da se u izveštaju američkog lista ne pominju ni datum napada, nitI bilo kakve druge informacije.

U tekstu NT se podseća da je Vašington bio protiv takvih planova vlasti u Kijevu, zbog zabrinutosti da bi pokušaj ubistva Gerasimova mogao dovesti do eskalacije.

Američka strana je prećutala Ukrajincima informacije o kretanju ruskog generala i tražila od Ukrajine da obustavi napad, navodi Njujork tajms.

Valerij Vasiljevič Gerasimov je aktuelni načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije i prvi zamenik ministra odbrane. Na tu poziciju imenovao ga je predsednik Vladimir Putin 9. novembra 2012. godine.

Gerasimov je strateg za koga se tvrdi da je osmislio „doktrinu Gerasimov“ – kombinovanje vojnih, tehnoloških, informacionih, diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih taktika u cilju postizanja strateških ciljeva.