19.12.2022.

09:27

Foto: AP/Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

"VEĆ SMO POČELI OSVAJANJE!" Zelenski najavljuje OFANZIVU NA KRIM, otkrio datum dolaska na poluostrvo - LETOVAĆE NA CRNOM MORU?!

„Ponovno osvajanje” Krima je navodno već počelo u glavama Ukrajinaca, tvrdi predsednik, nagoveštavajući da bi mogao da poseti „oslobođeno” poluostrvo već 2023. godine.

„Sama operacija još nije počela. Kada počne, sigurno ćete čuti o tome“, rekao je Zelenski na pitanje francuskog novinara o planovima Kijeva za Krim.

Zelenski je izjavio da Kijev mora biti spreman da ponovo silom zauzme Krim, i da Rusija neće tako lako odustati od poluostrva.

„Treba biti spreman i otići na Krim. Niko ne bi samo tako predao Krim bez nekog posebnog razloga. Ponovno osvajanje uvek počinje od društva: njegovom voljom i spremnošću. Verujem da je su početni koraci napravljeni“, izjavio je Ukrajinski predsednik.

Zelenski nije izneo nikakve detalje o vremenu navodne operacije, ali je rekao da „voli Krim“ i da bi „rado došao na oslobođeni Krim“, dodajući da bi bilo „lepo“ doći tamo na leto 2023. godine.

Ranije ove nedelje, Aleksej Danilov, šef ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, je rekao da Ukrajina planira da povrati poluostrvo.

"Borićemo se za Krim ako bude potrebno“, rekao je on i dodao da Kijev neće tražiti dozvolu od zapadnih saveznika za takvu ofanzivu.