26.12.2022.

15:48

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

KRIM U VELIKOJ OPASNOSTI! Iz zapadne Ukrajine kreće KORPUS ZA OFANZIVU, Rusi užurbano spremaju ODBRANU, ako padne Melitopolj...

Ukrajina formira rezervne formacije i priprema ofanzivu u dva strateška pravca - u Donbasu i regionu Zaporožja, sa ciljem da dođe do Azovskog mora i granice Krima. To se može sprečiti detaljnim organizovanjem dubinske odbrane i stvaranjem ofanzivnog potencijala ruske armije na severu Ukrajine, u regionu južnih granica Belorusije", izjavio je Garajaev.

"Zbog straha od ofanzive Oružanih snaga Ruske Federacije sa severa, ukrajinci su prinuđeni da tamo imaju značajne količine trupa kako bi držale situaciju pod kontrolom“, rekao je ekspert za „Nezavisinaju gazetu“.

On je skrenuo pažnju na to da se sada u zapadnoj Ukrajini priprema čitav korpus, koji uključuje četiri nove brigade Oružanih snaga Ukrajine – dve mehanizovane, i po jednu jurišnu i aeromobilnu.

„Velika je verovatnoća da se taj korpus sprema za napad na Krim. Nasuprot tome, Oružane snage Ruske Federacije takođe obučavaju mobilisane rezerviste i formiraju nove vojne grupe, što je najavljeno prošle nedelje na kolegijumu Ministarstva odbrane. Međutim, i dalje je prerano razmišljati o strateškoj ofanzivi ruskih trupa“, smatra analitičar.

Garejev je dodao da su u regionu Zaporožja ruske snage već formirale odbrambenu liniju u nekoliko ešalona. Ovu informaciju je ranije potvrdio Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

„Stvorena je ešalonska odbrambena linija sa utvrđenim zonama, koja će zaustaviti svaki pokušaj neprijatelja da naruši mir stanovnika Zaporoške oblasti Ruske Federacije“, rekao je Rogov.

Oružane snage Ukrajine već duže vreme planiraju ofanzivu u zaporoškom pravcu sa ciljem da osvoje Melitopolj,sudeći po tvrdnjama ruskih vojnih eksperata

General Valerij Zalužni je prošle nedelje u itervjuu za list Ekonomist rekao da mu je potrebno 300 tenkova, 600-700 borbenih vozila i 500 haubica kako bi izveo nove ofanzivne zadatke.

"Mislim da je u pravu, nije uzeo ove cifre sa plafona, one su verovatno dogovorene sa vojno-političkim vrhom Ukrajine, kao i sa SAD i sa saveznicima. Ne isključujem da je sve ovo deo većeg plana, a da se oružje priprema za ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja“, rekao je u emisiji kanala Rusija 1 Mihail Hodarenok, vojni analitičar.