31.12.2022.

11:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ŠOJGU POSLAO RUSKOJ VOJSCI PORUKU ZA NOVU GODINU! Ovako je ministar odbrane čestitao oružanim snagama praznik!


„U narednoj godini svima želim junačko zdravlje, snagu duha, pouzdane i odane drugove i, naravno, vedro nebo! Naša pobeda je, kao i Nova godina, neizbežna!“, poručio je Šojgu.

On je podsetio da se u protekloj godini Rusija suočila sa ozbiljnim iskušenjima koja su izmenila uobičajeni tok vremena.

„Novu godinu dočekujemo u teškoj vojno-političkoj situaciji, kada pokušavaju da precrtaju našu slavnu istoriju i velika dostignuća, ruše spomenike pobednicima nad fašizmom i podižu na pijedestal ratne zločince, ukidaju i skrnave sve rusko“, rekao je Šojgu.

U takvim uslovima, dodao je, predstojeći novogodišnji praznik nije samo narodna tradicija, nego dobija dublji smisao i postaje simbol nade u mirnu budućnost. Herojski štiteći bezbednost Rusije, vojnici će dočekati 2023. godinu daleko od svojih porodica, rešavajući složene zadatke tokom specijalne operacije, rekao je ruski ministar.

„Nalazeći se na prvim linijama i položajima, na borbenom dežurstvu i u udaljenim krajevima svetskog okeana, vi danas ne štitite samo veliku istoriju Rusije, nego i njenu svetlu budućnost. Rusija stoji uz svakog od nas!“, poručio je Šojgu.

On je zahvalio vojnicima na iskazanoj hrabrosti i junaštvu prilikom izvršavanja vojne dužnosti. Po rečima Šojgua, odlazeća godina će zauvek ući u vojnu istoriju otadžbine sa besmrtnim podvizima vojske, hrabrošću i junaštvom u borbi protiv neonacizma i terorizma.

„Uvek ćemo se sećati naših saboraca koji su se žrtvovali prilikom izvršavanja borbenih zadataka u ime spasavanja civila od genocida i nasilja samo za pravo da govore ruski. Sećanje na njih će zauvek živeti u srcima naroda Rusije“, rekao je on.

Šojgu je posebno zahvalio lekarima, zaposlenima u vojnoj industriji, građevinarima, volonterima i svim građanima koji daju doprinos jačanju odbrambene sposobnosti zemlje.